Antena Căutare

De ce se spune că nu e bine să dormi în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Ce se întâmplă dacă faci asta pe 21 aprilie 2022

În Săptămâna Patimilor există o mulțime de tradiții și superstiții de care creștinii țin cont. Conform tradiției, se spune că în Joia Mare credincioșii nu au voie să doarmă pe parcursul zilei. Iată ce se întâmplă dacă fac asta pe 21 aprilie 2022.

Un preot și o fată care doarme
În Săptămâna Patimilor există o mulțime de tradiții și superstiții de care creștinii țin cont. | Shutterstock

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este recunoscută pentru tradițiile, obiceiurile și superstițiile sale încă din bătrâni. Credincioșii au luat în calcul, de lungul timpului, toate modalitățile tradiționale prin care se pot feri de necazuri.

Joia Mare este considerată o zi importantă pentru toți oamenii care se pregătesc de Sărbătorile Pascale. Încă din bătrâni se spune că este bine ca femeile să înroșescă ouăle în Joia Mare pentru a le consuma în ziua de Paște, cu scopul de a aduce prosperitate și sănătate în familie.

Citește și: De ce nu e bine sa te tunzi în săptămâna de dinaintea Pastelui. Ce se întâmplă dacă faci asta în Vinerea Mare

Un alt obicei de care credincioșii țin cont în Joia Mare este împărtășania. Aceștia merg la biserică pentru a se împărtăși după ce au primit Sfânta Taină a Spovedaniei. Tot în joia din Săptămâna Patimilor, oamenii țin post cu mâncare uscată, confirm traditii-superstitii.ro.

De asemenea, în Joia Mare nu se mai trag clopotele la biserică, ci toaca, iar slujbele de pomenire a morților sunt încheiat.

De ce nu e bine să dormi în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Superstițiile sunt nelipsite din Joia Mare din Săptămâna Patmilior, la fel ca tradițiile și obiceiurile din această zi cu o importantă semnificație. Conform tradiției, se spune că cei care dorm în Joia Mare vor rămâne leneși un an întreg, relatează adevarul.ro.

Mai mult decât atât, se spune că femeile nu au voie să doarmă în această zi deoarece Joimăriţa, o femeie cu o înfățișare fioroasă ce pedepsea aspru lenea nevestelor sau a fetelor de măritat, le va face încapabile să lucreze tot anul.

Citește și: De ce trecem pe sub masă la biserică în Vinerea Mare. Tradiția pe care creștinii o păstrează în fiecare an înainte de Paște

Tot în Joia Mare există o superstiție legată de femeile care obișnuiesc să facă noduri pe o sfoară după fiecare evanghelie din timpul slujbei. Acestea apelează la un astfel de gest pentru a-și pune sfoară sub pernă cu scopul de a-și visa sufletul pereche.

De ce se învelesc castraveții lungi, europeni, în folie de plastic și cei de grădină nu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x