Antena Căutare

14 octombrie 1853: S-a nascut compozitorul roman Ciprian Porumbescu

Compozitorul roman Ciprian Porumbescu s-a nascut pe 14 octombrie 1853, in Sipotele Sucevei, Bucovina. A fost unul dintre cei mai faimosi compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrari sunt: "Balada pentru vioara si orchestra" op.29, opereta "Crai nou" pusa in scena pentru prima data in sala festiva a Gimnaziului Romanesc din Brasov (astazi, Colegiul National „Andrei Saguna”), unde pentru scurta vreme a fost profesor de muzica. De asemenea, a scris si melodia fostului imn al Romaniei, "Trei culori".

A inceput studiul muzicii la Suceava si Cernauti, apoi a continuat la "Konservatorium für Musik und darstellende Kunst" in Viena. A compus muzica pentru celebrul cantec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzica ce este folosita astazi si de catre Albania pentru imnul national „Hymni i Flamurit”. A murit la 29 de ani in Stupca, satul fiind numit acum, in onoarea sa, "Ciprian Porumbescu".

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 14 octombrie:

1404 – S-a nascut Maria de Anjou, sotia regelui Carol al VII-lea al Frantei. Victoria sotului ei in Razboiul de O Suta de Ani se datoreaza in mare parte sprijinului pe care el l-a primit de la familia Mariei, in special din partea mamei ei, Iolanda de Aragon.

1465 - Prima mentiune documentara a Bucurestilor ca resedinta domneasca a lui Radu cel Frumos, domnul Tarii Romanesti (1462-1478).

1582 - Din cauza introducerii calendarului gregorian, aceasta zi din acest an nu exista in Italia, Polonia, Portugalia si Spania.

1789 - George Washington proclama prima Zi a Recunostinte (Thanksgiving Day).

1802 - In Tara Romaneasca a avut loc un puternic cutremur de pamant, cel mai mare seism din Romania, consemnat de documente. Cutremurul s-a produs in Vrancea si se apreciaza ca a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. Si Bucurestiul a fost grav afectat, aici prabusindu-se Turnul Radu Voda, Hanul Serban Voda, o parte din Turnul Coltei si multe alte constructii. (14/26)

1882 - S-a nascut Eamon de Valera, prim-ministru in mai multe randuri al Republicii Irlanda si presedinte al statului in perioada 1959-1973. De Valera a initiat procesul pentru dobandirea independentei tarii sale fata de Marea Britanie, eveniment proclamat in 1948 (m. 29 august 1975)

1889 – A incetat din viata Gheorghe Adrian, politician si general roman, membru al Academiei Romane.

1890 – S-a nascut Dwight David Eisenhower, al 34-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii. Si-a executat mandatul intre anii 1953 si 1961. A fost primul comandant suprem al fortelor armate ale NATO, intre 1949 si 1952. Doctrina sa, sustinand protectia impotriva comunismului, a marcat profund politica interna si externa a Statelor Unite ale Americii pe parcursul anilor 1950 si 1960.

1900 - Apare cartea “Interpretarea viselor” a psihologului Sigmund Freud.

1909 - S-a nascut artistul plastic roman, Wladimir Siegfried, pictor si scenograf ("Sapho")

1912 - S-a nascut Nucu Paunescu, actor la Teatrul Nottara (filme: "Pasarea furtunii", "Zestrea Domnitei Ralu")

1914 – S-a nascut Raymond Davis, Jr., fizician american, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 2002 impreuna cu Masatoshi Koshiba pentru contributiile de pionierat in astrofizica, in special pentru detectia neutrinilor cosmici

1920 - S-a nascut filosoful rationalist Henri Wald, distinsa figura a culturii romanesti, elev al profesorului Mircea Florian ("Introducere in logica dialectica", "Expresivitatea ideilor", "Puterea vorbirii" , "Intelesuri iudaice")

1927 – S-a nascut Roger Moore, actor englez de film si televiziune, care a devenit devenit cunoscut prin rolul principal jucat in serialul “Sfantul”.

1944 - Al doilea razboi mondial: Feldmaresalul german Erwin Rommel este ucis din ordinul lui Hitler.

1947 - Capitanul Chuck Yeager din Fortele Aeriene SUA devine prima persoana care a zburat mai repede decat viteza sunetului.

1959 - A incetat din viata actorul Errol Flynn, succesor al lui Douglas Fairbanks in filmele de capa si spada. Flynn a devenit celebru prin personajele create - Robin Hood, capitanul Blood, Essex ("Corsarul", "Prea mult si prea repede")

1960 – A incetat din viata Abram Ioffe, un remarcabil fizician rus, de origine evreu din Ucraina, considerat "parintele fizicii sovietice", academician. A primit numeroase distincitii, printre care se numara faptul ca Institutul Fizico-tehnic din Sankt-Petersburg, crater de pe luna si o nava maritima de cercetare stiintifica rusa au fost denumite in cinstea sa.

1962 - Incepe Criza rachetelor cubaneze - Un avion U-2 zburand deasupra Cubei face fotografii ale armelor nucleare sovietice.

1964 - Dr. Martin Luther King devine cel mai tanar laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

1978 – A incetat din viata Cezar Grigoriu, interpret roman de muzica usoara, regizor de teatru si televiziune. Impreuna cu fratii sai, a format trupa Trio Grigoriu, formatie romaneasca de muzica usoara. Astazi, Trio Grigoriu sunt cunoscuti mai ales prin piesele „Broscuta Oac” (1957) si „Macarale” (1961).

1980 – S-a nascut Victoras Iacob, fotbalist roman. Este un atacant ce a evoluat pentru Steaua Bucuresti, echipa la care a facut perfomanta, fiind golgheterul ei in cupele europene.

1981 - Vicepresedintele Hosni Mubarak este ales presedinte al Egiptului la o saptamana dupa ce Anwar Sadat a fost asasinat.

1994 - Liderul palestinian Yasser Arafat, primul ministru israelian Yitzhak Rabin si ministrul de externe israelian Shimon Peres primesc Premiul Nobel pentru Pace.

2001 - Fortele armate ale Statelor Unite si cele ale Marii Britanii incep campania de bombardare a taberelor Al - Quaeda din Afganistan.

2003 - A incetat din viata fostul international Zoltan Crisan, fotbalist la Universitatea Craiova. A fost selectionat de 46 de ori in echipa nationala a Romaniei (n. 3 mai 1955).

2009 - A murit americanul Bill Chadwick, cel care a inventat semnalele cu mana folosite de arbitri in prezent pentru a arata tipul de fault comis de jucatorii de hochei pe gheata

Festivalul Berilor Straine a adus la Bucuresti peste 100 de sortimente din zeci de tari... 15 octombrie 1917: A murit spioana olandeza Mata Hari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x