Praful este inamicul pe care îl vedem şi îl simţim zilnic în jurul nostru. Aparatele înregistrează valori alarmante. Iar în plină pandemie, un studiu făcut de Societatea Italiană pentru Medicina Mediului dezvăluie o ipoteză tulburătoare.
Cercetătorii italieni au realizat un studiu potrivit căruia valorice depăşite de PM 10 din aer au o legătură directă cu persoanele infectate cu coronavirus. Potrivit acestora, particulele nu doar că transportă, ci şi răspândesc virusul în aer şi crează un cadru vital pentru ca virusul să reziste nu doar ore, chiar şi zile.
Săptămâna aceasta, zeci de bucureşteni au sesizat din nou un nivel mult peste cel admis de particule fine de praf. Pe Facebook, inclusiv primarul Gabriela Firea a tras un semnal de alarmă pentru poluarea extremă. Mai ales în condiţiile în care traficul este mult redus, iar şantierele sunt închise. Ministrul Mediului a reacţionat.
”2% din poluarea din Bucureşti ar putea fi redusă dacă am avea o salubrizare eficientă a străzilor. Ceea ce se întâmplă în aceste zile în Bucureşti nu este altceva decât că vântul pune în mişcare o cantitate foarte mare de PM 10 praf.”, a declarat ministrul Mediului.
Pe fondul secetei de la noi, frontul atmosferic venit de pe continentul asiatic ridică, peste tot sudul României, praful din Dobrogea şi Bărăgan.
Vântul a suflat cu rafale foarte puternice, chiar şi de peste 70 de kilometri pe oră şi în România. În ultima perioadă a plouat foarte puţin, este secetă excesivă pe toată jumătatea de est a ţării. Motiv pentru care cantităţile de pulberi sunt destul de mari şi odată ridicate în atmosferă ele sunt transportate peste mare parte din ţară.
De astăzi, vântul s-a mai domolit. Iar de săptămâna viitoare, vin şi ploile, spun meteorologii, care vor mai reduce nivelul de praf din atmosferă.
Testarea bucureștenilor pentru coronavirus se amână. S-a aflat cum vor fi aleși oamenii care participă la acest experime... Ministrul Sănătăţii: Vârful epidemiei de coroanvirus, la jumătatea lui aprilie! Încă 200.000 de români din străinătate ...