În Statele Unite, cea mai afectată ţară din lume de coronavoirus, epidemia atinge un nou vârf. O explicaţie pentru această situaţie, în opinia jurnaliştilor de la publicaţia The Telegraph ar fi proasta gestionare a crizei sanitare.
Una dintre cele mai bogate ţări din lume a luat măsuri de prevenţie cu întârziere. La asta se adaugă şi mesajele confuze transmise de administraţia Trump. După o scădere în luna mai, numărul de îmbolnăviri a explodat după perioada de relaxare.
Ce alegem: sănătatea sau economia?
În ce priveşte ţara noastră, noua explozie de cazuri este pusă de jurnaliştii britanici pe seama unei nehotărâri. Ce alegem: sănătatea sau economia?
Să recapitulăm: noi am fost loviţi de pandemie în lunile martie-aprilie. S-au luat măsuri stricte, izolare, carantină, declaraţii la ieşirea din casă, cursuri online şi aşa mai departe. Numărul de îmbolnăviri a fost ţinut sub control aşa că, din urgenţă. ne-am trezit în alertă. Şi a început relaxarea.
Nehotărârile guvernanţilor despre care vorbesc şi jurnaliştii britanici, dar şi ignorarea regulilor de către o parte dintre români au făcut ca numai în ultimele 5 zile să avem peste 2.000 de infectaţi.
Suntem, acum, fruntaşii Europei. sau, mai precis: codaşii.
Restricții drastice pentru români, într-o altă țară europeană! Autoritățile au prelungit alerta
Oficialii noştri regândesc strategia. Restricţii severe? Sau salvarea economiei?
Şi în alte ţări, model de intervenţie, numărul de cazuri a explodat neaşteptat. În Israel, relaxarea prea timpurie a dus la un nou vârf.
Ţara Sfântă a crezut că a trecut de ce e mai rău în luna mai, când a ridicat o parte din restricţii. În ultimele săptămâni, însă numărul de cazuri zilnice aproape s-a dublat comparativ cu cea mai neagră zi din primăvară. În iunie, oficialii au pus frână relaxării, după ce mai multe focare au apărut o dată cu redeschiderea şcolilor, era însă prea târziu.
Australia a fost dată exemplu pentru modul cum a gestionat primul val al epidemiei de coronavirus. De la jumătatea lui aprilie până la jumătatea lui iunie a raportat doar câteva cazuri pe zi.
O carantină strictă, implementat la timp, a fost considerat cheia succesului. A venit însă iarna, iar Australia este primul stat din lume care experimentează al doilea val de infectări aduse de sezonul rece. Şi este mai rău ca în martie.
Cel mai afectat este statul Victoria, care în ultimele 24 de ore a confirmat aproape 300 de cazuri noi. Oraşul Melbourne, al doilea cel mai mare oraş al Australiei, s-a întors la carantină pentru următoarea lună şi jumătate.