Neatza cu Răzvan și Dani. Primăvara, căpușele pot fi la tot pasul: în parcuri, în păduri, în locurile umbrite și umede, pline de vegetație. Pentru oameni, înțepătura de căpușă poate avea consecințe extrem de grave.
Căpuşele, aceste mici insecte care se regăsesc de regulă în iarbă înaltă şi în zonele umbroase ale pădurii, se hrănesc cu sângele patrupedelor şi al oamenilor. Pot fi purtătoare de virusuri şi de aceea sunt considerate periculoase.
„Înțepătura de căpușă poate să fie foarte gravă, în situația în care căpușa a transmis bacteria numită Borelia care, în funcție de doza infectantă și rezistența gazdei, poate să genereze o boală mai severă sau mai puțin severă”, a explicat conf. dr. Carmen Crețu, medic primar parazitologie și boli tropicale.
Uneori, primele semne ale unei infecții apar imediat: cercuri concentrice roșii pe piele, ce cresc în diametru
Cum ne putem feri de înțepătura de căpușă?
Când ieșim în natură, specialiștii recomandă să purtăm îmbrăcăminte deschisă la culoare, pentru a putea identifica cu ușurință căpușele.
„Seara, la duș, copilul trebuie căutat din cap până-n picioare, în special în zonele mai ascunse - axilă, ombilic. Dacă am identificat-o, o putem extrage și acasă, băgând un ac sau un vârf de foarfecă foarte subțire sub burta căpușei și o dăm peste cap, îndepărtând-o fără să fie ruptă”, a adăugat medicul.
Mai multe informații, în materialul video de mai sus.
La 139 de ani de la înființare, Banca Națională Română își deschide porțile: „Oamenii nu știu ce bogăție ascunde acest p... Cine este Oase, câștigătorul Asia Express 2, alături de CRBL! Are un tatuaj uimitor pe piciorul accidentat în India. „Ne...