Nereguli grave au fost descoperite în cea mai mare unitate spitalicească din Cluj, în urma unui control neanunțat al ministrului Sănătății, Sorina Pintea.
Pubele pline până la refuz, pereţi cu igrasie şi cu mucegai şi lipsă de organizare sunt doar câteva dintre aspectele la care Ministrul Sănătăţii a făcut referire într-un mesaj publicat pe Facebook, imediat după vizita la Spitalul Judeţean Cluj.
Deși este vorba despre cel mai mare spital din Cluj, acolo nu se pot asigura nici măcar operaţiile la Secţia de Ortopedie, pe perioada weekendurilor. Acest lucru înseamnă că oamenii care chiar au nevoie de o intervenţie chirugicală sunt transferaţi către alte unităţi medicale.
Spitalul urmează să primească aparatură nouă în acest an, dar ministrul atrage atenţia că astfel de investiţii tot nu sunt suficiente pentru ca pacienţii chiar să se simtă în siguranţă acolo.
În plus, se vorbeşte despre construirea unei noi unităţi medicale de elită, tot la Cluj. Însă, deocamdată, este gata doar studiul de fezabilitate.
Mesajul integral publicat de ministrul Sănătății, Sorina Pintea:
„Seara trecută am continuat seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie. Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulți pacienți care așteptau să fie transportați cu ambulanța în secțiile în care urmau să fie investigați. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgențelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanță proprie care să asigure transportul pacienților care necesită investigații în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanță Cluj poate asigura transportul acestora într-o secție în alta.
Din păcate, am văzut că în secția de ortopedie nu se poate opera în weekend, iar cazurile care necesita intervenții chirurgicale sunt transferate în alte spitale.
De asemenea, imaginea pe care pacienții o văd când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demna să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală.
Ministerul Sănătății finanțează anul acesta achiziția de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienții să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiții de siguranță. Este nevoie de fonduri care să asigure condițiile desfășurării actului medical, iar acestea trebuie finanțate de către Consiliul Județean, care este proprietarul clădirii in care functionează spitalul.
Este necesară o mai bună colaborare a autorităților locale și județene cu Ministerul Sănătății și am solicitat acest lucru în repetate rânduri, inclusiv pentru construcția Spitalului Regional din Cluj.
Studiul de fezabilitate și studiul pentru impactul de mediu pentru Spitalului Regional Cluj sunt pe ultima sută de metri, urmând ca după finalizarea lor să fie depusă cererea de finanțare la Comisia Europeană. Spitalul Regional Cluj va fi o unitate medicala de elita care va deservi pacienții din județele din regiunea de Nord-Vest a României”
Incendiu puternic la Doraly, în Afumați! Pompierii intervin cu 28 de autospeciale (VIDEO)... Dezastru după incendiul de la Doraly! Specialiștii fac măsurători și avertizează populația! Ce anunță Raed Arafat...