Un obiectiv turistic unic în România este deschis vizitatorilor doar 5 ore pe an, dintr-un motiv tipic românesc - lipsa unor aprobări. Vorbim despre Peştera Topolniţa, din judeţul Mehedinţi, locul unde se află cea mai mare colonie de lilieci din ţară.
După 65 de ani de aşteptare, lucrurile s-ar putea schimba. Până atunci, echipa campaniei "Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?" a intrat în labirintul subteran lung de 25 de kilometri. Aventura începe încă de la intrarea care se face printr-o uşă de mărimea unui geam de baie.
Mehedinţi. Locul unde Dumnezeu a sculptat în piatră unul dintre cele mai spectaculoase poduri naturale din lume, iar oamenii au cioplit în stâncă cea mai mare statuie din Europa.
Minunile se opresc însă aici şi începe paradoxul românesc. Topolniţa - o peşteră unică, deschisă doar cinci ore pe an pentru că nimeni n-a fost în stare să obţină nişte aprobări.
La fel de românesc este şi drumul până la ea.
Suntem pe DJ 607 B. Un drum care are mai multe litere şi cifre decât asfalt. Mereu pe lista de aşteptare, dar niciodată pe cea cu realizări.
Nici de drumul la pas, de pe marginea prăpastiei, nu s-a mai interesat nimeni.
Aceste bare de metal, care ar trebui să-i protejeze pe turişti, sunt aici de aproape un secol.
Traseul a fost amenajat prima şi ultima oară special pentru vizita Regelui Mihai, pe când era elev în clasa a patra. De atunci, nimeni n-a mai mişcat un deget.
Sunt mulţi cei care vor să vadă peştera, iar în cele cinci ore în care este deschisă, nu intră toată lumea. Unii fac cale întoarsă şi speră să prindă loc la anul.
Aşa că se uită fascinaţi doar la intrarea ciudată prin care turiştii se strecoară cu greu pentru că este o spărtură într-un bloc de beton.
În peşteră găsim formaţiuni fosiliere unice in lume. Peştera este una caldă, cu temperatură medie de 8-12 grade pe tot parcursul anului. Unii o plasează în top 20 cele mai lungi peşteri din lume. Unicitatea ei constă în faptul că aici găsim cea mai mare colonie de lilieci din România.
8 mii de exemplare stau ascunse în cei 25 de kilometri de galerii care n-au văzut niciodată lumina soarelui, doar pe ce a lanternei.
Grupuri de câte 10-15 turişti sunt plimbaţi de mai mulţi ghizi, prin galeriile înguste. Turul durează cam 20 de minute, timp în care descoperi doar unu la sută din ceea ce se află ascuns în munte.
La capătul unei galerii lungi de 300 de metri ajungem în sala mare, sala guano. Guano vine de la lilieci. Ce înseamnă mai exact, găsiţi şi voi pe internet. Traseul este spectaculos, iar sala de aici este de-a dreptul uimitoare.
Grota este declarată rezervaţie speologică, aşa explică autorităţile faptul că este deschisă doar cinci ore pe an, de ziua Peşterii Topolniţa. De fapt, s-ar putea vizita mult mai des. Iar ideea le-a venit abia acum, după 65 de ani de restricţii.
Din luna septembrie, peştera se deschide pentru toată lumea, iar perioadele de vizitare vor fi august-decembrie şi martie-mai. De la 5 ore pe an, va putea fi vizitată opt luni, pe mai multe trasee. Atenţie, doar cu o programare făcută la Geoparcul Mehedinţi.
Ai procedat greșit! Cum se folosește capacul vasului de wc, de fapt... Sonda indiană Chandrayaan-2, plasată cu succes pe o orbită lunară...