- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Consideraţi un simbol a feminităţii şi eleganţei, pantofii stiletto nu mai stau pe primele rafturi în dulapurile femeilor din România. Comoditatea, dar şi stilul de viaţă tot mai activ, le-au determinat pe multe să renunţe la pantofii cu toc cui şi să adopte stilul sport, potrivit cu activităţile zilnice.
Producătorii români au înţeles asta, aşa că s-au adaptat: fabrică încălţăminte comodă, din materiale tot mai lejere şi oferă ca alternativă tocurile groase.
Fie că se împart între viaţa de familie şi serviciu, fie că aleargă de la o întâlnire la alta, multe femei recunosc faptul că stilul de viaţă tot mai activ nu le mai permite să se afle mereu, la înălţime. Aşa că au ajuns să nu mai poarte tocuri.
O tânără recunoaşte că "doar când este nevoie, evenimente şi când se cere".
Unele nici nu îşi mai aduc aminte când au purtat ultima oară pantofi cu toc.
Producătorii români au înţeles asta aşa că, dincolo de design, se concentrează şi pe materiale care să ofere un nivel de comoditate tot mai bun.
Luiza Roată, producătoare de pantofi: În primul rând, calapodul trebuie să fie comod. Tocul, cu cât este mai gros, cu atât oferă o extrastabilitate faţă de un toc subţire şi înalt. Din punctul meu de vedere, totul pleacă de la calapod. Cu cât este curbura mai bruscă, cu atât este un calapod mai incomod şi, automat, se poartă un pantof sau o sanda mai incomodă
Producătorii au făcut profilul româncelor care nu au renunţat la tocuri.
Luiza Roată, producătoare de pantofi: Clientele noastre se împart în două categorii: cliente care cumpără pentru diverse evenimente- nunţi, botezuri, evenimente private sau îşi cumpără pantofi de zi cu zi şi aici vorbesc de doamne profesoare, de doamne medici, doamne care lucrează în mediul business
Domnii recunosc. Întorc privirea atunci când zăresc pe stradă o astfel de doamnă.
Medicii le recomandă persoanelor active să poarte încălţăminte sport, lejeră, până la serviciu şi dacă e nevoie, abia la locul de muncă să îşi schimbe încălţările pentru a evita problemele pe termen lung.
Ion Bogdan, medic primar ortoped: Având vârful îngust, favorizează apariţia unor afecţiuni cum ar fi monturile. Primele semne sunt durerea şi oboseala. Tocul puţin toc face bine, dar tocurile foarte înalte, peste cinci centimetri, deja suprasolicită tot sistemul osteoarticular
În industria încălţămintei, specialiştii vorbesc şi despre o altă tendinţă.
Puţini români mai poartă pantofi româneşti. România a importat anul trecut 74 de milioane de perechi de pantofi la un preţ mediu de nici 10 dolari, arată cele mai recente date.
Produsele intrate pe piaţa noastră sunt, în mare parte, fabricate din cauciuc, plastic sau material textil şi în mică măsură din piele sau din alte materiale de calitate.