Doctorul Carmen Nonn, medic cu competențe în apifitoterapie, a explicat, la „Neatza cu Răzvan și Dani", care sunt semnele hiperglicemiei și care sunt soluțiile posibile.
Potrivit medicului, nivelul crescut de glucoză din sânge sau urină, setea excesivă și urinarea frecventă sunt principalele simptome ale hiperglicemiei. Însă, există și alte indicia nebănuite.
„Valorea glicemiei care nu scade sub 125 de mg este considerată hiperglicemie. Aceasta reprezintă, de fapt, nivelul de glucoză din sânge. Situația în care este crescută glicemia apare atunci când organismul nu dispune de suficientă insulină sau când coprul nu este capabil să o utilizeze corespunzător”, a explicat doctorul Carmen Nonn.
„Situații care generează creșterea glicemiei, în afară de component genetică, sunt multe legate în primul rând de alimentație, cantitate mare, multe dulciuri, multe făinoase, grăsimi, mișcare insuficientă. Și stresul este o component extreme de importantă, stările deprimante, stprile de nervozitate”, a adăugat medicul.
Primele soluții pentru hiperglicemie sunt intensificarea activității fizice și ajustarea dietei – reducerea cantitativă a porțiilor sau renunțarea la anumite alimente.
„Este recomandată consultarea medicului diabetolog, nutriționist, cu care să se instituie un plan alimentar ce are ca obiectiv reducerea valorilor glicemiei. Dacă nici sportul, nici alimentația nu sunt suficiente, se poate apela la ajutorul plantelor medicinale cu acțiune hipoglicemiantă”, a mai spus doctorul Carmen Nonn.