Emisiile de dioxid de carbon au înregistrat cele mai mari niveluri de la apariţia omului pe Pământ, iar în Bucureşti, una dintre cele mai poluate capitale din Uniunea Europeană, autorităţile întârzie să ia măsuri, în timp ce 30 de oameni mor zilnic doar aici, din cauza bolilor respiratorii.
Emisiile de dioxid de carbon degajate de maşini sunt principala sursă de poluare în marile oraşe. Apoi, locuinţele - noxele ies prin aerisirea hotelor şi a centralelor pe gaze. Şi industria, dar şi construcţiile poluează aerul.
Poluarea aerului ucide mai mulţi oameni decât fumatul, arată statisticile. Particulele nocive pe care le respirăm depăşesc normele în multe zone ale oraşului, iar asta agravează alergiile, răcelile şi alte boli respiratorii, spun specialiştii.
„Estimăm că avem undeva la peste 30 de decese pe zi în Bucureşti, gândiţi-vă la nivel naţional, din cauza poluării atmosferice”, a spus Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-Civica.
Anul trecut, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României din cauza poluării. În cazul unei condamnări, riscăm amenzi de până la 400 de mii de euro pe zi. Nici aşa, autorităţile n-au luat măsuri urgente.
În Capitală, se fac doar paşi timizi. În plan se află încurajarea transportului cu bicicletele sau cu mijloacele de transport în comun, restricţionarea traficului în centrul oraşului şi spălarea bulevardelor. Prea puţin, acuză organizaţiile nonguvernamentale care au dat în judecată primăria.
Cercetătorii americani au stabilit că emisiie de dioxid de carbon din atmosfera planetei au atins cel mai mare nivel de la apariţia omului pe Pământ.
Schimbare uriașă în privința radarelor! Reguli noi pentru polițiști... Alertă! Sute de tone de alimente cu substanțe otrăvitoare au ajuns în România! Pot provoca îmbolnăvirea de cancer...