Tot mai mulţi români ajung la psiholog din cauza tehnologiei! Sunt diagonosticaţi cu fobie digitală, o formă gravă a stresului provocat de telefon, tabletă sau computer. E boala deceniului, spun specialiştii.
E ora prânzului, iar în centrul Capitalei cei mai mulţi trecători au ochii atinţiţi asupra telefoanelor. Nu se deconectează nici măcar atunci când trebuie să traverseze. Chiar dacă admit că excesul de tehnologie îi afectează.
Depedenţa e doar primul pas către stres şi fobie. Acelaşi efect în corporaţii îl au computerul şi parolele.
DAN DEMETER, cercetător: În medie o persoană are de ţinut minte cam 70-100 de parole. Eu personal cred că am mai mult de atât, un mare stres. Din greşeala unui angajat întregul sistem informatic al firmei poate să fie compromis şi ar putea să ducă şi la concedierea persoanei.
Aşa ajung tot mai mulţi tineri în cabinetul psihologului, pentru că stresul digital îi afectează şi acasă.
Psihoterapeuţii spun că cele mai întâlnite forme de stres digital sunt acele tresăriri când telefonul nostru rămâne fără baterie sau momentele când verificăm dacă nu cumva telefonul s-a închis pentru că nu a mai sunat.
SIMONA TACHE, psihoterapeut: Nu cred că cineva care este foarte stresat de probleme tehnologice nu este stresat şi de relaţiile lui, nu este stresat şi de multe alte lucruri. Fobia digitală se vindecă precum orice fobie. Să zic 15 şedinţe de terapie comportamentală.
Boala poate să fie ţinută la distanţă şi cu exerciţii simple.
Într-un studiu recent, jumătate dintre români recunosc că tehnologia le provoacă sentimente negative, iar o treime chiar se tem pentru viitorul lor profesional, pentru că nu ţin pasul cu dezvoltarea tehnologică.
Citește mai mult pe Observator.tv!
Ingredientul minune cu efecte imediate! Cum ne îngrijim picioarele cu bicarbonat de sodiu... Care sunt cei mai importanți factori care influențează negativ o cură de slăbire?...