Fiecare petec de pământ din România ascunde o istorie pe care mulţi nu o cunosc! Cu excepţia câtorva castele şi cetăţi care au rezistat peste secole, mare parte din istoria noastră, cea reală, este o adevărată nebuloasă. E-adevărat, există specialişti care încearcă să o aducă la lumină. Este însă un proces greoi. Acelaşi proces din cauza căruia situl de la Micia şi descoperirile arheologilor sunt prea puţin cunoscute. Acolo, în localitatea hunedoreană, au fost descoperite ruinele unei foste aşezări romane. Ce-o face cu adevărat specială este gradul ridicat de conservare, care i-a adus renumele de Pompeii românesc
Dacă arheologia ar avea un paradis, ar arăta ca situl de la Micia. Acolo nu există zi în care echipele de voluntari şi de arheologi să nu scoată la lumină relicve ale trecutului. Monede. Ceramică. Inscripţii. Oseminte. Şi tot nu e suficient.
Faptul că peste aşezarea antică nu au fost ridicate oraşe nici în Evul Mediu, nici în epoca modernă a ajutat la conservarea locului. Iar asta i-a adus renumele de Pomepii Românesc. Deşi oficial nu a căpătat niciodată statutul de municipiu. Însă descoperirile arheologice au scos la iveală o societate dezvoltată.
Însă chiar dacă a supravieţuit secolelor, cei 60 de ani de comunism aproape că l-au şters de pe faţa pământului.
Deşi autorităţile locale, dar şi oamenii simpli din zonă sprijină cum pot situl arheologic, lipsa de finanţare îngreunează cercetările. Iar asta nu face decât să îngroape potenţialul unei aşezări considerata una dintre cele mai importante din Imperiul Roman.