Live acumObservator 19
Prime Time 20:30X Factor

Amenajarea casei cu tapet, din nou la modă. Ce se poartă și cum să-l folosești

Tapetul modern este foarte apreciat în ultima perioadă. Fie că vrem tapet pentru living sau pentru dormitor, fie că alegem să punem tapet pe un singur perete sau în toată casa, este bine să știm câteva lucruri înainte să-l alegem

Tapetul modern este foarte apreciat în ultima perioadă. Fie că vrem tapet pentru living sau pentru dormitor, fie că alegem să punem tapet pe un singur perete sau în toată casa, este bine să știm câteva lucruri înainte să-l alegem

Reamenajarea unei case nu înseamnă doar reîmprospătarea atmosferei, dar și schimbarea ambientului. Și, de regulă, unele dintre cele mai mici schimbări pot face diferența. De la culoarea pereților la alegerea perdelelor, toate aceste decizii necesită alocarea de timp și bani pentru ca totul să fie pe gustul tău.

Dacă te-ai săturat de zugrăveala obișnuită, află că tapetul e din nou la modă. Așadar, poți folosi câteva fâșii de tapet ici și acolo, fără a acoperi neapărat toți pereții unei camere cu tapet. Avantajul este că vei găsi sute de modele și texturi de tapet și, deși nu pare, acesta are o capacitate uimitoare de a transforma un spațiu.

Cum să aplici tapetul

Amenajarea casei cu tapet, din nou la modă. Ce se poartă și cum să-l folosești

Tapetul se montează destul de ușor și poate fi folosit într-un mod creativ. Acesta reprezintă un finisaj durabil ce înlocuiește zugrăveala și e chiar mai ieftin decât lavabilul. Ca și lavabilul, dacă ai puțină îndemânare, tapetul se poate aplica fără ajutorul unui specialist, urmând instrucțiunile oferite de magazinele de specialitate împreună cu produsul sau chiar de pe internet. Principalii pași pe care trebuie să-i urmezi:

1.aplicarea adezivului

2.aplicarea tapetului și întinderea acestuia cu o spatulă, procedură care îndepărtează eventualele spații cu aer.

Cum alegi tapetul potrivit

Amenajarea casei cu tapet, din nou la modă. Ce se poartă și cum să-l folosești

Dacă livingul sau dormitorul unde vrei să aplici tapetul e deja destul de colorat, atât prin intermediul mobilierului, dar și prin draperiile alese, atunci ai nevoie de o non-culoare. Altfel, camera ar părea prea încărcată. Ce trebuie să știi este că tapetul are rolul de a completa mesajul pe care dorești să îl transmiți prin stilul mobilierului ales.

Astfel, o mobila minimalista (alba, neagra sau din sticla), se armonizează perfect cu un tapet viu colorat sau cu model geometric. Mobilierul de lemn sau cu imitație de lemn necesită o culoare mai caldă de tapet. Un mobilier clasic poate fi scos și mai mult în valoare dacă optezi pentru tapetarea pereților cu fâșii de tapet cu imprimeu floral romantic, vintage sau baroc, cu nuanțe de auriu, gri, argintiu sau vișiniu.

Poți crea în dormitor sau în living o zonă de interes aplicând un tapet îndrăzneț pe un singur perete, de exemplu cel de care e lipită canapeaua sau în apropierea căruia e organizată zona de luat masa.

Lasă ceilalți pereți simpli, într-o culoare neutră sau contrastantă cu tapetul ales. Efectul are cel mai mare impact dacă alegi un tapet pattern, cu decor abstract sau cu flori stilizate, în funcție de atmosfera pe care dorești să o creezi.

Ce tapet se poartă în 2019

Amenajarea casei cu tapet, din nou la modă. Ce se poartă și cum să-l folosești

Tapetul cu texturi

Deși trendul texturilor monocromatice continuă să-și facă simțită prezența, există și tapet cu texturi compus din mai multe culori. Acesta e mai rar folosit ce-i drept, însă în 2019 designerii au început deja să-l folosească mult mai des. Probabil pe măsură ce ne vom apropia de jumătatea anului, vom adopta acest trend multicolor ce implică tapetul cu texturi ce va deveni din ce în ce mai vizibil.

Tapetul arhitectural/grafic

În era digitalului, inovația nu mai are margini. Se poartă tapetul modern, fotorealist, chiar și reinterpretări de artă clasică. Acest tapet arhitectural se bazează de obicei pe forme geometrice și tinde de multe ori să capete nuanțe care-l plasează la limita cu abstractul.

Tapetul cu model non-repetitiv

Acesta e tipul de tapet folosit pe un singur perete dintr-o cameră, dormitor sau living, cu imagini, fotografii, modele care pot fi considerate oricum numai nu abstracte. Modelele care nu se repetă au devenit demult o modă pentru cei care doresc să însuflețească living-urile. Dacă vă place acest tip de tapet ar fi ideal să găsiți pe cineva care poate să vi-l picteze pe perete.

Tapetul pe pânză

Deși în România încă nu există un cult pentru acest tip de tapet, în 2019 există semne conform cărora marile magazine ar începe să aducă la raft.

Avantajele aplicării tapetului

Amenajarea casei cu tapet, din nou la modă. Ce se poartă și cum să-l folosești

Iată câteva avantaje ale utilizării tapetului ce te vor convinge că e o idee bună:

-tapetul poate corecta vizual încăperea, făcând-o să pară mai spațioasă;

-tapetul lavabil e mai potrivit decât varul pentru zonele cu trafic intens, rezistă mai bine la zgârieturi și se curăță mai ușor;

-pe lângă rolul decorativ, tapetul poate avea și un rol utilitar. Cu ajutorul unei fâșii de tapet poți ascunde cu stil imperfecțiuni și pete ale pereților;

-montarea tapetului nu necesita o pregătire laborioasa a pereților, acesta se poate aplica și pe pereți ușor denivelați;

-poți utiliza tapetul și pentru reîntinerirea unor obiecte de mobilier uzate sau pentru a da un aspect luxos unor uși foarte simple;

-un tapet de calitate și montat corect poate rezista chiar și 15 ani pe pereți (asta dacă nu vrei să îl schimbi până atunci);

-daca este aplicat corect, atunci tapetul va putea să fie înlăturat cu ușurință în fâșii mari;

-o încăpere decorată cu tapet are un aer mai personal.

Citește și :

Amenajare casei. Cum alegi perdelele și draperiile pentru fiecare cameră

Amenajarea casei în stil Feng Shui. Reguli importante pentru echilibru și pozitivism

Cum poți folosi pictura murală în amenajarea casei

Sursă foto: pinterest.com

Recomandari