- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Polistirenul este un material folosit pe scară largă, care oferă avantaje importante beneficiarului proiectului (preț mai mic, montare ușoară). Dar, pentru o izolare corectă este important să fie folosit materialul corespunzător.
Astfel, apare întrebarea când poate fi folosit polistirenul expandat. Există două tipuri de polistiren, expandat și extrudat (cu proprietăți diferite). Multe persoane cred că polistirenul expandat se folosește la interior, iar cel extrudat la exterior. Este greșit ca cele două materiale să fie privite din această perspectivă. Despre polistiren expandat, caracteristicile și zonele casei unde se recomandă a fi folosit vei afla din acest articol.
Izolația pereților exteriori
Pentru izolarea fațadei va trebui să folosești polistiren expandat și nu extrudat. Acest lucru se datorează calității polistirenului expandat de a fi permeabil la vaporii de apă (așa numita capacitate a pereților de a respira). Pentru că vaporii de apă acumulați în casă sunt lăsați să iasă în atmosferă prin pereți, se reduce în mod semnificativ riscul apariției mucegaiului și a igrasiei.
În plus, polistirenul expandat are stabilitate termică, ceea ce îl face să nu își modifice dimensiunile la temperaturile ridicate la care vara sunt expuși pereții exteriori ai casei.
Izolația pereților interiori
Polistirenul expandat are o rezistență mecanică mai mică decât a polistirenului extrudat. Acest lucru înseamnă că se caracterizează printr-o rezistență mai slabă în fața șocurilor, loviturilor sau a încărcărilor mecanice mari. Prin urmare, pentru izolarea pereților interiori se va alege polistiren expandat. Ține cont că există diferite grade rezistență la compresiune, care îți sunt semnalate pe ambalaj: EPS 50, EPS 60, EPS 70, EPS 80 s.a. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât rezistența la compresiune a acelui polistiren expandat este mai ridicată.
De exemplu, polistirenul expandat EPS 50 poate fi utilizat la izolarea pereților de interior, care nu sunt expuși șocurilor, în timp ce pentru izolarea fațadei se va alege EPS 70 sau 80, rezistent la condiții meteo extreme, precum vânt puternic sau grindină.
Nu se va folosi polistiren expandat pentru izolarea fundațiilor sau a soclurilor, pentru astfel de lucrări fiind obligatorie utilizarea polistirenului extrudat, care are o rezistență mecanică superioară.
Izolația mansardei
Utilizarea unui material corespunzător pentru izolarea mansardei, va reduce de asemenea costurile cu încălzirea și răcirea. Desigur, trebuie evitate erorile de aplicare. Din cauza unei manopere necorespunzătoare pot apărea goluri de aer. Avantajul este că polistirenul se aplică cu precizie, datorită faptului că este ușor de tăiat și de manevrat.
Pentru izolația mansardei vei folosi polistiren expandat care are pe etichetă EPS 50 sau EPS 60 (valoarea rezistenței la șocuri mecanice).
Izolația acoperișului înclinat (sau tip șarpantă)
Mai mult de 25% din căldura unei case se pierde printr-un acoperiș care nu este termoizolat corespunzător. Pentru acoperișul înclinat poți folosi ca material de izolație polistirenul expandat, care se montează între căpriori. Foarte important, înainte de montarea polistirenului va fi instalată o folie hidroizolatoare. Aceasta nu va permite accesul umezelii la plăcile de polistiren. Totodată, se recomandă și montarea unei bariere de vapori și abia apoi, la final, proiectul de izolare se va incheia cu procesul placării cu plăci de gips-carton (peste care se va aplica finisajul dorit).
Folosește polistirenul expandat pentru zonele în care acest material se recomandă, dat fiind proprietățiile sale și nu-l confunda cu cel extrudat. În felul acesta te vei bucura de un termosistem eficient, corect executat.
Care sunt avantajele amenajării cu piatră naturală?...