Antena Căutare

Cum să fii o gazdă bună: Cinci recomandări utile

Se întâmplă ca uneori, cu ocazia sărbătorilor sau poate fără niciun motiv, să primești vizite din partea prietenilor sau a rudelor aflate la distanță mare de tine. Fie le este dor să mai stați de vorbă față în față, fie vin cu treabă în orașul tău, fie profită de faptul că locuiești într-o zonă turistică.

Se întâmplă ca uneori, cu ocazia sărbătorilor sau poate fără niciun motiv, să primești vizite din partea prietenilor sau a rudelor aflate la distanță mare de tine. Fie le este dor să mai stați de vorbă față în față, fie vin cu treabă în orașul tău, fie profită de faptul că locuiești într-o zonă turistică.

Indiferent de circumstanțe, la un moment dat vei fi gazdă pentru o persoană sau mai multe, mai apropiate de tine sau nu. Gândul acesta poate fi o sursă de stres pentru cei care preferă să nu aibă prea des musafiri, dar chiar și aceștia își doresc să nu creeze o impresie neplăcută celor care îi vizitează și să îi facă să se simtă cât mai confortabil.

Chiar dacă nu îți face plăcere să primești oameni în casa ta, vei dori ca aceștia să plece de la tine mulțumiți de condițiile oferite. Ca să fii o gazdă bună și politicoasă, ai putea să ții cont de următoarele recomandări.

1. Pune la dispoziția musafirului prosoape curate

Articolul continuă după reclamă

Este posibil ca cel care te vizitează să vină pregătit cu tot ce are nevoie în bagaj, inclusiv cu prosoape. Dar cu siguranță va considera ca fiind un gest frumos dacă îi vei oferi prosoape baie curate și îi vei indica locul exact unde să le găsească, dacă mai are nevoie.

De asemenea, îi poți spune și unde să le pună după ce le folosește, astfel încât să nu te mai întrebe el acest lucru. Atunci când nu te afli în propria casă și ai nevoie de diverse obiecte nu ai de ales și trebuie să întrebi aproape la fiecare pas unde găsești un lucru sau unde trebuie să îl pui. Oferindu-i acest ajutor înainte ca musafirul să îl solicite, îl faci să se simtă mai confortabil și elimini riscul ca el să fie stânjenit dacă îți cere ceva.

2. Oferă-i un spațiu unde să își așeze lucrurile

Cel pe care îl vei găzdui va veni și cu un bagaj mai mare sau mai mic, în funcție de câte zile va poposi la tine. Așa că printre primele întrebări la care se va gândi după ce a intrat în casa ta va fi „unde pot să îmi pun lucrurile?”.

Poți da dovadă de amabilitate și să anticipezi această întrebare, indicându-i de la început locul unde va dormi și spațiul unde își poate așeza hainele și obiectele personale. Ideal ar fi să îi oferi un raft liber complet, nu unul pe care se află lucrurile tale. Sau, dacă nu ai rafturi disponibile, pur și simplu arată-i un spațiu liber care să îi fie destinat doar lui și în care să nu își amestece obiectele cu ale altora de prin casă.

Cum să fii o gazdă bună: Cinci recomandări utile

3. Integrează musafirul în discuțiile din casă

Dacă persoana pe care o găzduiești îți este prietenă foarte bună sau foarte apropiată, nu va fi nevoie de efort din partea niciunuia pentru integrarea ei. Însă poate că un fost coleg de facultate cu care nu prea ai mai ținut legătura în ultima vreme te roagă să îl primești la tine o noapte pentru că vine cu treabă în orașul tău.

În acest caz, evită să vorbești cu celelalte persoane din casă pe subiecte total străine musafirului sau despre persoane pe care el nu le cunoaște pentru că se va simți exclus și în plus. Sau, dacă se impun astfel de subiecte, oferă-i câteva informații ca să știe despre ce e vorba, cere-i opinia, include-l în conversație. Va ajuta la crearea unei atmosfere prietenoase în care niciunul nu se va simți stânjenit.

4. Ține cont de preferințele musafirului

Când mergi în vizită la cineva, de obicei încerci să nu deranjezi prea mult, așa că probabil nici cel pe care îl vei găzdui nu va emite prea multe pretenții de la tine, din același motiv. Totuși, când ești gazda cuiva dai dovadă de amabilitate dacă ții cont de preferințele musafirului.

Înainte de a găti, întreabă-l ce preferă ca sa te asiguri că va mânca. Dacă vrei să ieșiți în oraș, vezi ce alege între agitația dintr-un club și relaxarea dintr-o terasă. Nu îi propune să mergeți la plajă dacă se declară un dușman al soarelui. De asemenea, dacă cel pe care îl găzduiești provine dintr-o altă cultură sau altă religie, ține cont de aceste aspecte astfel încât să nu aibă motive să se simtă ofensat. Dacă îi arăți interesul față de ce îi place și ce nu, se va simți mai confortabil și îți va aprecia intenția de a fi o gazdă bună.

5. Arată-te interesat

Dacă este vorba despre acel coleg de facultate cu care nu ai mai vorbit de mult, înseamnă că nici tu nu știi prea multe despre el, nici el despre tine. Să vă povestiți viețile din ultima vreme poate fi o activitate bună pentru a petrece timpul împreună și vă va ajuta și să vă apropiați.

Poți începe vorbind despre tine, dar important este să afli lucruri și despre el și să nu acaparezi discuția. Întreabă-l ce a mai făcut, cu ce se ocupă, dacă mai știe ceva de alți foști colegi. Va simți că îi oferi importanță și nu va avea impresia că te deranjează sau că nu este bine primit, ci dimpotrivă.

Sursă foto: https://www.pexels.com

Întrebuințările nebănuite ale pastei de dinți. Iată unde o mai poți folosi... Cele mai dificile provocări de care te poți lovi dacă vrei să lucrezi de acasă...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x