Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Film: Asasin american

Curățenia de Paște. De ce curățenia în casă ne face mai fericiți

Curățenia de Paște este grija tuturor gospodinelor, dar se pare că rezultatele sunt pe măsura eforturilor:curățenia în casă ne face mai fericiți, asta spun studiile. Iată de ce

Curatenia in casa

Curățenia de Paște este grija tuturor gospodinelor, dar se pare că rezultatele sunt pe măsura eforturilor:curățenia în casă ne face mai fericiți, asta spun studiile. Iată de ce

Chiar dacă poate părea o povară destul de grea, curățenia în casă, fie că vorbim de curățenia de Paște, curățenia de primăvară sau de toamnă, ne dă, până la urmă, o stare de bine, de împlinire.

„Viaţa este plină de incertitudini, iar curăţenia le oferă oamenilor un sentiment de control asupra mediului în care trăiesc”, spune Darby Saxbe, profesor de psihologie la Universitatea Southern California.

În plus, după o zi stresantă sau alte evenimente care ne scot din zona de confort, este minunat să regăsești confortul și liniștea în propriul cămin, unde este curat și ai un semntiment de bine, de acasă.

Curățenia de Paște. Beneficiile pe care le aduce curățenia în casă

  • Curăţenia ne linişteşte şi ne dă o stare de confort. Îndepărtarea prafului, a murdăriei şi ordonarea spaţiului ajută la relaxare, în timp ce un spaţiu haotic provoacă o stare de anxietate.
  • Conform unui studiu realizat de Universitatea din Indiana, curăţenia este importantă pentru sănătatea fizică şi psihică. Studiul a analizat starea de sănătate fizică a 998 de persoane cu vârste cuprinse între 49 și 65 de ani, comparând nivelurile lor de activitate fizică şi curăţenia casei. Rezultatele au arătat că cei cu cele mai curate case au fost cei mai sănătoşi şi cei mai activi.
  • Pentru cei creativi, o casă curată ajută la procesul de creaţie. Atunci când trebuie să te concentrezi, gândul îţi zboară rapid la ceea ce ai în jur. Nu-i de mirare că orice te poate distrage - precum o urmă de cafea pe parchet - îţi va reduce puterea de concentrare.

Trucuri pentru a face curățenia în casă, de Paște, cu soluții naturale

  • Geamurile se pot curăţa cu oţet, cu lămâie şi hârtie de ziar sau cu glicerină Pentru un vaporizator de 1 l ai nevoie de 750 ml de apă călduţă şi 25 ml de oţet alb. Vaporizezi pe geam şi ştergi cu o cârpă moale. Vei alunga şi insectele!
    Cu suc de lămâie şi hârtie de ziar. Amestecă într-un vaporizator suc de lămâie cu apă caldă. Ia o foaie de ziar şi mototoleşte-o, apoi îmbib-o cu amesecul de mai sus şi freacă bine geamurile.
    Glicerină. Ca să nu se aburească geamurile, varsă câteva picături de glicerină pe un ciorap vechi de nailon şi apoi freacă-le cu el. Astfel, praful nu se va fixa pe geam, iar sticla nu se va aburi.
  • Gresia se curăţă cu oţet şi bicarbonat de sodiu Pune în 3 l de apă caldă două linguri de bicarbonat de sodiu şi două de oţet. Pentru o aromă deosebită poţi adăuga şi 10 picături de ulei esenţial de lavandă. Apoi şterge cu un mop toată gresia. Vei elimina murdăria şi microbii
  • Covorul se curăță cu sare și suc de lămâie. Aspiră bine covorul în sensul firelor de păr; pune într-un pahar de apă două linguri de sare şi sucul de la o lămâie şi amestecă bine; înmoaie o cârpă în amestec şi freacă bine covorul; lasă să acţioneze toată noaptea şi aspiră din nou covorul a doua zi.

Citește și: Paște 2019. Cum îți pregătești casa de Paști în 7 pași simpli