Antena Căutare

De ce să ții cont când alegi mobila de bucătărie. 5 sfaturi esențiale

Sfaturi esențiale care te vor ajuta să-ți alegi mobila de bucătărie. În funcție de spațiul disponibil pentru bucătărie și de buget, poți opta pentru mobila de bucătărie cu insula, clasică, în linie, în formă de L, în forma de U și în linii paralele

Sfaturi esențiale care te vor ajuta să-ți alegi mobila de bucătărie. În funcție de spațiul disponibil pentru bucătărie și de buget, poți opta pentru mobila de bucătărie cu insula, clasică, în linie, în formă de L, în forma de U și în linii paralele

Amenajarea unei bucătării presupune decizii importante de luat, mult timp și investiții financiare. Există și o oarecare presiune pentru că trebuie să te asiguri că mobila aleasă nu se va demoda în 2-3 ani. De asemenea, când reamenajezi bucătăria, trebuie să ții cont de faptul că bucătăria tradițională, folosită doar pentru prepararea și servirea meselor, a devenit un concept învechit.

Aceasta nu mai constituie doar locul în care gătim și luăm masa, ci devine din ce în ce mai mult, un spațiu de relaxare și de socializare. Timpul petrecut în bucătărie a devenit o experiență plăcută, fiind mai mult ca o relaxare.

Spațiul trebuie să fie cât mai practic și mai comod, iar bucătăria trebuie mobilată și echipată ținând cont de toate funcțiile pe care trebuie să le aibă. Alegerea mobilei de bucătărie e o decizie importantă. Iată câteva sfaturi care te vor ghida la amenajarea bucătăriei.

Articolul continuă după reclamă

Alegerea mobilei de bucătărie – 5 sfaturi esențiale

1.Cele 5 zone de lucru

De ce să ții cont când alegi mobila de bucătărie. 5 sfaturi esențiale

Ca în orice bucătărie, și în bucătăria ta trebuie să existe cele cinci zone de lucru și anume zona plitei, zona de preparare, zona chiuvetei, zona de păstrare și zona de provizii. Această compartimentare se bazează pe ordinea firească a activităților dintr-o bucătărie. Nu uita că mobila ta trebuie proiectată sau aleasă în funcție de forma bucătăriei.

Pentru o bucătărie în linie, ar trebui folosite corpurile de perete foarte înalte pentru a maximiza spațiul. Eventual în locul unei mese de bucătărie înguste sau extensibile se poate folosi un bar înalt și îngust. În cazul unei bucătării în formă de insulă, distanța dintre corpurile liniare și insulă trebuie să fie de minim 120 cm pentru a putea deschide cu ușurință ușile și sertarele și a te mișca lejer. Insula poate fi folosită ca loc de servit masa, bar, separator pentru zonele open space și poate fi dotată cu chiuvetă și cuptor sau plită.

O bucătărie în formă de U e destul de spațioasă pentru ca doi oameni să poată găti concomitent. Evită amenajarea suprafețelor în oglindă și lasă spațiu între rândurile bucătăriei de cel puțin 120 cm, pentru a permite persoanelor să se desfășoare simultan.

2.Spațiul de lucru

De ce să ții cont când alegi mobila de bucătărie. 5 sfaturi esențiale

Spațiul disponibil și forma camerei va impune automat dimensiunea spațiului de lucru. Este indicat să lași 40 cm de spatiu liber intre aragaz si frigider, respectiv 60 cm intre aragaz si chiuveta, in acest fel, nu risti sa improsti apa pe aragaz sau sa stropesti chiuveta cu ulei incins.

Dacă vei folosi corpuri suspendate de 92 cm inaltime si castigi 30% spatiu de depozitare. Când fixezi corpurile suspendate este important să te asiguri că înălțimea la care le montezi îți permite să lucrezi liber pe blatul de bucătărie.

Blatul de lucru se fixează, de obicei, la 85-90 cm distanță față de podea, însă aceasta se poate ajusta în funcție de înălțimea beneficiarului. Pentru calcularea înălțimii corecte de lucru se folosește distanța dintre cot și blatul de lucru ce trebuie să fie de 10-15 cm.

3.Spațiile de depozitare

De ce să ții cont când alegi mobila de bucătărie. 5 sfaturi esențiale

Un sfat util pentru amenajarea unei bucătării mici este de a căuta mobilier funcțional, care utilizează zonele de depozitare pe verticală, mai degrabă decât pe orizontală. Folosește inteligent spațiul. Obiectele des folosite trebuie depozitate la o înălțime accesibilă, sub blatul de lucru sau pe primul nivel al dulapurilor.

Farfuriile și paharele se depozitează deasupra sau lângă chiuvetă / mașina de spălat vase, condimentele lângă zona de gătit, iar alimentele lângă zona de lucru.

Obiectele ușoare mai rar folosite se depozitează în partea superioara, iar cele grele, ca tigăile și oalele, vor fi păstrate cât mai jos, eventual lângă plită. Este foarte dificil să găsești obiectele aflate în partea inferioară, când nu ai vizibilitate și accesibilitate decât la primii 20 cm.

4.Calitate vs design

De ce să ții cont când alegi mobila de bucătărie. 5 sfaturi esențiale

Unul dintre cei mai importanți factori când alegi mobila de bucătărie este calitatea materialului, dar și a execuției. Nu schimbi anual mobila de bucătărie, așa că trebuie să optezi pentru modelul care va trece testul timpului. În același timp, nu ar trebui să uităm nici faptul că mobila de bucătărie se uzează mai ușor, pentru că o folosești zilnic, motiv în plus să te ghidezi după calitate.

5.Întreținerea bucătăriei

De ce să ții cont când alegi mobila de bucătărie. 5 sfaturi esențiale

Mobila pe care o achiziționezi trebuie să fie una rezistentă și e necesar să te gândești la îngrijirea mobilei. O mobilă de bucătărie lucioasă este elegantă și de bun gust, însă pentru o familie cu mai mulți copii înseamnă și urme permanente pe suprafața ei și un plus de grijă pentru adulți.

Unul dintre principalele materiale folosite la confecționarea mobilierului este PAL-ul, adică placa aglomerată de lemn. Acest tip de material poate fi melaminat, furniruit cu furnir natural sau lemn masiv. Dintre acestea PAL-ul melaminat este ușor de întreținut și cu o durată mare de viață. Fiind un material cu o durată mare de viață, rezistent la zonele cu umiditate ridicată.

Citește și :

Amenajare bucătărie. 5 sfaturi utile în alegerea mobilei de bucătărie

Amenajări bucătărie. 5 reguli de bază pentru o amenjare în stil Feng Shui

Vrei o bucătărie modernă și practică? Iată 6 motive ca să alegi un mobilier modular

Sursă foto: pinterest.com

Un nou trend în România! Case rezistente la cutremur, construite cu un buget de cel mult 2.500 de euro... Amenajarea camerei copilului școlar în stil Feng Shui. Reguli simple pentru energie pozitivă și armonie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x