Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Adela

Generatorul de curent electric - De câtă putere ai nevoie?

Achiziționarea unui generator de curent electric nu este floare la ureche! Totuși, acesta se poate dovedi indispensabil într-o gospodărie, mai ales dacă ai parte de pene de curent dese, ai început un proiect de amenajare, lucrezi în agricultură sau pur și simplu vrei să te muți într-o zonă care nu este branșată la rețeaua electrică momentan.

Generatorul de curent electric - De câtă putere ai nevoie?

Pentru că știm cât de complicat este să determini de câtă putere are nevoie generatorul potrivit de curent electric, îți punem la dispoziție indicațiile de mai jos. Este esențial să-ți pui următoarele întrebări.

La ce vreau să folosesc generatorul?

Acesta este primul lucru pe care vei vrea să-l determini. În funcție de scop, generatoarele electrice se împart în generatoare pentru domeniul sănătății, pentru domeniul rezidențial, pentru domeniul industrial, pentru domeniul militar, pentru domeniul de telecomunicații și pentru domeniul data center. Te sfătuim să te răzgândești dacă aveai de gând să folosești un generator pentru alimentarea unei gospodării în care trăiești permanent. Consumul de carburant te va costa mult prea mult.

Ce tip de generator voi achiziționa?

Vei determina puterea generatorului și în funcție de tipul acestuia: staționar sau portabil. Cel portabil va fi mai ușor de deplasat, având o greutate mai mică, dar va fi nevoie să-l transporți până aproape de obiectul pe care vrei să-l alimentezi. Avantajul este că are un cost mai redus de achiziție și de instalare, îl vei găsi probabil pe listele de generatoare de curent ieftine. Partea mai puțin plăcută este că va trebui să îl alimentezi și întreții.

Spre deosebire, un generator staționar trebuie să fie instalat de un profesionist, te va costa ceva mai mult timp și bani, dar are avantajul de a porni automat în cazul unei pene de curent.

Ce fel de curent electric îmi este necesar?

Putem să punem pariu că la asta nu te-ai gândit. Da, o să fie nevoie să iei în calcul și tipul de curent electric necesar: monofazat sau trifazat.

Generatoarele de curent electric se împart în două categorii în funcție de tensiunea oferită. Avem așadar generatoare monofazate și trifazate. Cele monofazate sunt de 230 volți și cele trifazate sunt de 230 volți și respectiv 400 volți. Te sfătuim să achiziționezi un generator monofazat dacă ai de gând să-l folosești pentru o firmă mică sau o locuință.

Există așadar trei praguri de putere: mică (între 500 wați și 2200) , medie (între 2200 și 5500 wați) și mare (poate ajunge până la 10000 wați)

Cum calculezi de câți wați ai nevoie?

Cel mai important pas este acela de a calcula exact câți wați sunt necesari pentru alimentare. În acest sens te sfătuim să faci o listă a tuturor aparatelor pe care vrei să le susțină și să faci un calcul după cum urmează:

  • Întocmește o listă cu aparatele/utilajele pe care dorești să le utilizezi.
  • Notează puterea fiecăruia în kW, tipul de consumator (rezistiv/inductiv) și factorul de putere cos ϕ.
  • Calculează puterea în kVA pentru fiecare consumator după sistemul de mai jos:

Când cos ϕ = 1, kVA = kW

Când cos ϕ <1, kVA = kW/cos ϕ

Se adună valorile kVA

  • Adaugă încă 20% peste consumul rezultat, deoarece nu este recomandat ca generatorul să funcționeze constant la capacitate maximă, acest lucru putând duce la o uzură mult mai rapidă. De asemenea, acel 20% este adăugat deoarece orice consumator necesită o energie crescută atunci când este pornit.

Factorul de putere cos ϕ se va calcula după cum urmează:

  • Acesta este raportul dintre puterea necesară a unui consumator în kVA la pornire și puterea necesară în timpul funcționării în kW.
  • Consumatorii sunt de două tipuri: inductivi (cos ϕ < 1) și rezistivi ( cos ϕ =1)
  • kVA-ul este egal cu puterea maximă necesară x factorul de pornire.
  • Factorul de pornire va fi trecut de producător în manualul de utilizare al produsului/utilajului.
  • Puterea maximă kVA este constituită din consumul total de energie al unui utilaj, necesar pentru pornirea acestuia. Energia consumată în timpul funcționării va corespunde cu cea declarată în kW.

Sperăm că ți-am oferit informațiile necesare pentru determinarea puterii generatorului electric. În caz contrar, nu ezita să apelezi la specialiști.

Recomandari