Studiile arată că lectura scade nivelul de stres cu până la 68%, plasându-se înaintea ascultării de muzică sau plimbării în natură. Când citim, mintea noastră este forțată să se concentreze la povestea sau informația din fața noastră, ceea ce reduce stresul provocat de preocupările zilnice și ne ajută să ne relaxăm. Acest efect este amplificat atunci când lectura are loc într-un spațiu special amenajat pentru aceasta, unde toate elementele – de la iluminare la mobila confortabilă – contribuie la o experiență imersivă.
Astfel, un colț de lectură ne va îmbunătăți concentrarea și crește capacitatea de a reține informații. Aici, în tihna colțului nostru de lectură, suntem mai predispuși să explorăm subiecte noi, să ne provocăm preconcepțiile și să dezvoltăm empatia prin expunerea la vieți și experiențe diferite de ale noastre.
Cum ne creăm colțul de lectură perfect?
Primul pas, hai să alegem unde ne dorim un astfel de locșor. Ideal, ar trebui să fie un spațiu în cu lumină naturală din abundență, dar suficient de retras pentru a evita întreruperile de la lectură. Poate fi un colț al camerei de zi, o parte a dormitorului sau chiar un balcon închis.
Odată ales spațiul, confortul este un principiu la care trebuie să acordăm multă atenție. În esență, confortul transformă un simplu spațiu într-o oază de bine și liniște, sporind plăcerea lecturii și făcând întreaga experiență mult mai atractivă.
Confortul într-un colț de lectură începe cu alegerea mobilierului. Fotoliul, canapeaua sau modelul de colțare extensibile trebuie să fie alese cu grijă, nu doar din punct de vedere estetic, ci mai ales datorită confortului pe termen lung.
Dincolo de confortul fizic, și cel termic este important. Un colț de lectură ar trebui creat într-un loc al casei unde temperatura este constantă și plăcută, fără ca lumina solară directă să supraîncălzească spațiul pe parcursul zilei.
Iluminatul
Știm cu toții cât de important este iluminatul pentru a ne proteja sănătatea ochilor! Astfel, pe lângă lumina naturală (ideală pentru citit) nu ar strica să adăugăm și o lampă de citit cu intensitate reglabilă, astfel încât să-ți ajustezi luminozitatea în funcție de nevoi și de momentul zilei.
Culorile și accesoriile
Unul dintre primele și cele mai importante elemente în personalizarea unui colț de lectură este alegerea culorilor, care au capacitatea de a ne influența starea de spirit; de exemplu, nuanțele de albastru și verde sunt recunoscute pentru efectul lor calmant, în timp ce tonurile de galben pot revitaliza și energiza.
Iluminatul ambiental, covorul moale, decorațiunile de perete sau fotografiile personale transformă spațiul într-unul cu adevărat personal. Nu în ultimul rând, modul în care sunt organizate și expuse cărțile ne reflectă pasiunile și interesele; rafturile de cărți nu trebuie să fie doar funcționale, ci pot servi și ca un element de design prin felul în care sunt aranjate titlurile (organizare cromatică, după genuri sau autori favoriți).
Păturile moi, aruncate nonșalant peste spătarul fotoliului de la Expomob.ro, nu doar că oferă căldură în zilele răcoroase, dar adaugă și un element vizual de "invitație la relaxare". Pernele decorative pot spori confortul, oferind suport suplimentar și adăugând un splash de culoare sau un pattern interesant care să anime spațiul.
Plantele contribuie și ele la ambianța spațiului. Fie că alegi plante suculente sau ferigi, ele vor adăuga vitalitate și un strop de prospețime vizuală. Un terariu mic, plasat pe o masă laterală, sau câteva ghivece suspendate, atrag ochiul și îmbogățesc decorul.
(P) Rolul Crucial al Hidroizolațiilor în Construcții...