Cireşele amare se numără printre fructele cu nivelul cel mai ridicat de antioxidanţi. Spre deosebire de cireşele dulci, cele amare sunt mici şi cu gust amărui acrişor fiind bogate în vitamine şi minerale.
Cireşele amare conţin peste 70% apă, restul de 30% fiind format din: complexul de vitamine B (B1, B2, B6), vitaminele A, C, E şi PP; minerale şi oligoelemente precum: fier, potasiu (220 mg%), calciu, fosfor, magneziu, cupru, zinc, cobalt. Mai conţin albumina, hidraţi de carbon şi fibre alimentare. Conform "American Chemical Society", consumul a 20 de cireşe amare pe zi oferă acelaşi efect asupra durerii care se poate obţine după administrarea unei aspirine sau a unui nurofen.
Cireşele amare sunt, de asemenea, singura sursă naturală de melatonina - substanţă eliberată şi în organismul uman de către glanda pineală, care induce o stare de relaxare şi un somn odihnitor, profund regenerant.
Doctor Russell J. Reiter, neurolog la "Centrul pentru Sănătate şi Ştiinţă", din cadrul Universităţii din Texas, din San Antonio, a descoperit pentru prima dată existenţa melatoninei în cireşe.
În urma studiilor efectuate la Universitatea Michigan, s-a ajuns la concluzia că cireşele amare cresc semnificativ nivelul de insulină din organism. Testele de medicină experimentală au arătat că administrarea de suc de cireşe stimulează o parte a celulelor pancreatice să producă mai multă insulină, al cărei nivel în sânge creşte astfel cu 15%-50%.
Cele mai cunoscute soiuri de cireşe amare cultivate la noi sunt: Amar de Maxut (din acest soi se face cea mai bună dulceaţă de cireşe), Amar de Galata Silva si Amara.
sursa: www.CSID.ro
Vezi care este cel mai avantajos parchet în funcție de casă!... Investițiile străine în România au creat noi locuri de muncă!...