Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Animatie: Neinfricata Mulan (SUA 1998)

10 sfaturi alimentare pentru a reduce riscul de cancer de prostata

Sunt multe lucruri care se stiu, dar si multe care raman de dovedit despre legatura dintre alimentatie si cancerul de prostata. Desi exista numeroase studii care sustin urmatoarele sfaturi, nici unul din alimentele de mai jos nu va preveni cu siguranta boala. Totusi va vor ajuta sa reduceti riscul de cancer la prostata si, totodata, sa va imbunatatiti sanatatea.

1. Mananca cel putin de 3 portii de legume crucifere pe saptamana



Ce au ele asa special? Legumele crucifere maresc nivelul a doua substante fitochimice: glucosinolat si izotiocianat, care se pare ca dezactiveaza substantele care cauzeaza cancerul.

2. Consumati zilnic rosii sau produse din rosii



2011/07/29//341765-rosii.jpg

3. Alege uneori si soia



4. Ia o lingura de seminte de in pe zi



5. Mananca peste de doua ori pe saptamana



6. Culoarea rosie la fructe si legume arata ca sunt benefice

Licopenul este substanta sanatoasa care da culoarea rosie fructelor si legumelor. Consumul ei a fost asociat cu un risca scazut de cancer.

7. Consuma mai putine grasimi saturate

Grasimile saturate din produsele animale sustin aparitia cancerului. Deci sunt de evitat produsele lactate grase, carnea grasa, mancarea procesata si produsele care contin ulei de cocos sau palmier.

8. Mananca mai putine grasimi si mai multe fructe si legume

Barbatii care consuma multe grasimi si putine fructe si legume se confrunta cu un risc sporit de cancer de prostata. Legumele in general au un rol de protectie.

9. Consuma produse bogate in seleniu

Barbatii cu nivel ridicat de seleniu in sange au cu 50% mai putine sanse sa ajunga la un stadiu avansat de cancer de prostata decat cei cu nivel scazut. Cercetatorii sustin ca seleniul incetineste cresterea tumorii determinand autodistrugerea celulelor canceroase si actionand ca un antioxidant pentru cele sanatoase. El se gaseste de obcei in produsele cu nivel proteic ridicat: fructe de mare, carne slaba, cereale integrale, alune si legume.

10. Limitati produsele conservate sau cu conservanti

Un studiu recent a aratat ca alimentele conservate - mai ales muraturile, produsele fermentate din soia, pestele sarat si carnea conservata - au fost asociate cu un risc marit de cancer de prostata.

Citeste si Sfatul Parintilor

FOTO: Hepta

Recomandari