Mereu la indemana
Aluatul frantuzesc nu este chiar atat de dificil de realizat, dar consuma mult timp. Ma veti intreba poate de ce sa-l faci atunci in casa? Pentru ca merita! Indiferent de cat de bun este un foitaj cumparat, nu se compara cu cel facut cu o faina superioara si un unt de calitate.
Daca va rezervati o duminica pentru aceasta treaba, puteti face aluat pentru intreaga saptamana: nu va mai ramane decat sa scoateti bunatatile din congelator si sa le coaceti in fiecare dimineata pentru un mic dejun cu adevarat special.
O idee de zahar
Utilizarea laptelui in loc de apa si plamadeala dau acel gust delicat si consistenta pufoasa croissantelor.
Foitaj dospit
Preparare: 15 minute, timp de crestere 2-3 ore, timp de racire 1-3 ore Moderat
250g faina
125ml lapte
50g zahar
½ lingurita de sare
5g drojdie uscata
125g unt
Plamadeala
Amesteca 50g din faina cu 50ml de lapte caldut si o jumatate de lingurita de zahar. Amesteca totul si lasa plamadeala intr-un loc caldut vreo 10 minute.
Aluatul
1. Pune faina intr-un bol si amestec-o cu sarea si restul de zahar. Adauga laptele, amesteca totul bine si apoi framanta totul rapid (daca ai un robot de bucatarie, profita!). Cand plamadeala a facut bule, adaug-o peste amestecul de faina si framant-o pana obtii un amestec omogen.
Se pune intr-un vas acoperit cu un servet, la loc caldut, cam 2 ore.
2. Cand aluatul si-a dublat volumul, pliaza-l si apasa-l de mai multe ori, pentru a elimina gazul format. Apoi procedeaza cu untul ca in pasul 2 de la aluatul frantuzesc clasic.
3. Urmand tehnica din pasii 3 si 4 de la foitajul clasic, acopera untul cu aluatul si apoi pliaza-l pe acesta de inca 3 ori. Daca untul este prea umed si strapunge aluatul, pune-l cate 30 de minute la rece intre fiecare pliere. La final lasa-l 1-2 ore la rece, acoperit cu o folie. Apoi intinde o foaie (nu prea subtire - cam 7-8mm) si formeaza croissante si melci cu stafide dupa cum urmeaza:
4. Intinde aluatul intr-un dreptunghi si impatureste-l in trei. Rasuceste-l catre dreapta pentru a avea latura mica in fata. Repeta actiunea, inveleste aluatul in folie si pune-l la rece o ora. Intinde si impatureste de inca patru ori, lasandu-l cate o ora la rece la mijloc si la final, dupa care i se poate da forma dorita.
Citeste si Good Food!