Antena Căutare

5 pasi prin care sa faci aluatul frantuzesc ca la carte!

Fin si crocant, aluatul frantuzesc este mai delicat si mai laborios de realizat, dar ce explozie gustativa! Foitajul nedospit este folosit la tarte, placinte, saratele, vol au vent, iar cel dospit - la faimoasele croissante, pain au chocolat, melci cu stafide, pateuri pufoase sau cremsnit.



Mereu la indemana

Aluatul frantuzesc nu este chiar atat de dificil de realizat, dar consuma mult timp. Ma veti intreba poate de ce sa-l faci atunci in casa? Pentru ca merita! Indiferent de cat de bun este un foitaj cumparat, nu se compara cu cel facut cu o faina superioara si un unt de calitate.

Daca va rezervati o duminica pentru aceasta treaba, puteti face aluat pentru intreaga saptamana: nu va mai ramane decat sa scoateti bunatatile din congelator si sa le coaceti in fiecare dimineata pentru un mic dejun cu adevarat special.

O idee de zahar

Utilizarea laptelui in loc de apa si plamadeala dau acel gust delicat si consistenta pufoasa croissantelor.

Foitaj dospit

Preparare: 15 minute, timp de crestere 2-3 ore, timp de racire 1-3 ore Moderat

250g faina
125ml lapte
50g zahar
½ lingurita de sare
5g drojdie uscata
125g unt

Plamadeala

Amesteca 50g din faina cu 50ml de lapte caldut si o jumatate de lingurita de zahar. Amesteca totul si lasa plamadeala intr-un loc caldut vreo 10 minute.

Aluatul

1. Pune faina intr-un bol si amestec-o cu sarea si restul de zahar. Adauga laptele, amesteca totul bine si apoi framanta totul rapid (daca ai un robot de bucatarie, profita!). Cand plamadeala a facut bule, adaug-o peste amestecul de faina si framant-o pana obtii un amestec omogen.
Se pune intr-un vas acoperit cu un servet, la loc caldut, cam 2 ore.

2. Cand aluatul si-a dublat volumul, pliaza-l si apasa-l de mai multe ori, pentru a elimina gazul format. Apoi procedeaza cu untul ca in pasul 2 de la aluatul frantuzesc clasic.

3. Urmand tehnica din pasii 3 si 4 de la foitajul clasic, acopera untul cu aluatul si apoi pliaza-l pe acesta de inca 3 ori. Daca untul este prea umed si strapunge aluatul, pune-l cate 30 de minute la rece intre fiecare pliere. La final lasa-l 1-2 ore la rece, acoperit cu o folie. Apoi intinde o foaie (nu prea subtire - cam 7-8mm) si formeaza croissante si melci cu stafide dupa cum urmeaza:

4. Intinde aluatul intr-un dreptunghi si impatureste-l in trei. Rasuceste-l catre dreapta pentru a avea latura mica in fata. Repeta actiunea, inveleste aluatul in folie si pune-l la rece o ora. Intinde si impatureste de inca patru ori, lasandu-l cate o ora la rece la mijloc si la final, dupa care i se poate da forma dorita.

Citeste si Good Food!

FOTO! S-a creat rochia din prezervative!... FOTO! Vezi rujul care te transforma in VEDETA!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x