Live acum
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Afla cat de periculosi sunt indulcitorii alimentari!

La cat de mult a fost mediatizata vestea ca siropul de porumb si zaharurile rafinate nu sunt bune pentru sanatate, nu mai e nevoie de vreo explicatie in plus. Asa ca ne vom concentra mai mult pe alte tipuri de indulcitori mai mult sau mai putin cunoscuti.

Desigur, corpul nostru are nevoie de zahar, altfel natura nu ne-ar fi oferit fructe si legume dulci. Dar ce alegem pentru indulcirea ceaiului sau a cafelei?

Aspartamul

Este un indulcitor sintetic folosit mai ales in bauturile racoritoare si in dulciurile dietetice. La Universitatea din Liverpool s-a demonstrat ca, in combinatie cu unii coloranti alimentari, poate fi toxic pentru celulele nervoase. Alta veste proasta este ca sucurile dietetice in care este folosit si aspartamul s-au dovedit a fi o cauza principala a aparitiei diabetului.

Agavele

Nectarul de agave contine intre 70-80% fructuoza, ceea ce mult mai mult decat gasim in siropul de porumb procesat. Siropul de agave este extrem de rafinat si transformat intr-un indulcitor asemanator siropului de porumb. Daca totusi nu vrei sa renunti la gustul acestuia, cauta indulcitori pe baza de agave cu continut scazut de fructuoza (30-40%).

Sucraloza

Desi la baza sucralozei se afla zaharul, produsul final nu mai contine nimic natural in el. Indulcitorul este procesat cu ajutorul clorului, iar oamenii de stiinta au descoperit ca dupa ingestie acesta nu mai poate fi descompus. Acestia au mai ajuns la concluzia ca sucraloza poate schimba obiceiurile alimentare punandu-ne in pericol organismul.

Stevia

Exista peste 240 de specii de stevie cunoscute, iar una in special Stevia rebaudiana este renumita pentru gustul dulce al frunzelor sale. Se gaseste mai ales in climatul subtropical si extractul ei este din ce in ce mai folosit drept indulcitor. Avantajul este ca acest indulcitor nu este bogat in calorii. Se gaseste sub forma de pudra, care este mai concentrata decat varianta lichida care este mult mai populara. Dezavantajul acestui indulcitor este ca nu poate fi folosit in prajituri.

Alcoolii de zahar

Indulcitorii populari pe baza de alcooli de zahar includ xylitol, sorbitol si erythritol, obtinuti prin fermentarea naturala a porumbului sau a trestiei de zahar. Acestia contin mai putine calorii decat zaharul si mierea, dar mai multe decat stevia. S-a descoperit ca acestia au proprietatea de a preveni cariile, dar e bine sa evitam excesul.

Mierea

Mierea din surse cunoscute este printre cei mai sanatosi indulcitori. Contine o gama larga de antioxidanti, este antiseptica (deci o poti folosi direct pe rani) si amelioreaza simptomele alergiilor. Desi are un nivel ridicat de fructuoza, indicele glicemic este scazut asa ca eliberarea de energie se va face treptat.

Melasa

Desi este bogata in calorii, melasa are un continut ridicat de fier, potasiu si calciu ceea ce o situeaza printre indulcitorii de top folositi. Atat melasa, cat si zaharul alb rafinat provin din trestia de zahar, dar proprietatile lor sunt total diferite. Cauta pe piata melasa organica; este mult mai sanatoasa decat orice indulcitor artificial.

Citeste si alte articole interesante pe Good Food!

FOTO: hepta.ro

Recomandari