Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Observator Sport

Aștepți un copil? Iată câteva sugestii pentru decorarea inspirată a camerei celui mic

Venirea pe lume a unui copil este prilej de mare sărbătoare în familie. Încă de la bun început, te gândești ce transformări vor avea loc în viața ta, ce schimbări va trebui să faci în stilul tău de viață, dar și în locuință, pentru ca micuțul să se bucure de tot confortul necesar.

Cum decorezi camera unui bebeluș

Una dintre primele măsuri luate de părinți este amenajarea camerei în care va sta cel mic. Iată câteva sugestii, care te vor ajuta să obții un dormitor frumos decorat pentru micuțul tău.

Asigură-te că are parte de lumină naturală

Alege pentru puiul tău cea mai luminoasă cameră din locuință! Poți atașa ferestrelor și ușilor de la balcon, dacă este cazul, perdele și draperii transparente, prin care soarele să pătrundă în voie.

În ceea ce privește iluminatul artificial, va fi nevoie de becuri cu lumină caldă, plăcută, deloc obositoare pentru ochii celui mic. În primele săptămâni, copilul doarme foarte mult timp, de aceea trebuie să alternezi sursele de lumină, astfel încât somnul să nu-i fie deranjat de lumini puternice. Potrivită în primele luni după naștere, atunci când trezirile nocturne sunt foarte dese, este și o lampă de veghe.

Culorile din cameră

Camera copilului trebuie să fie vesel colorată. La început, copiii nu vor reuși să distingă prea bine formele din jur. După prima lună însă, încep să vadă contraste puternice, ochii lor vor focusa mult mai bine decât în primele zile, așa că vor putea observa culorile din încăpere.

Fie că este vorba despre culoarea pereților, a mobilierului, sau chiar a elementelor de decor, aceasta trebuie să stimuleze imaginația și creativitatea. Ar fi bine să alegi o singură culoare dominantă, alături de tonuri apropiate.

Potrivit atât pentru băieți cât și pentru fetițe poate fi verdele, galbenul sau portocaliul. Simple sau combinate cu alb, acestea culori emană liniște și armonie. Nu sunt deloc recomandate nuanțele puternice, pentru a nu crea agitație sau lipsă de concentrare.

Organizarea eficientă a spațiului

Împărțirea camerei trebuie făcută echilibrat, astfel încât să nu pară încărcată.

Încăperea ar trebuie să includă:

  • un loc de dormit: la început copilul va avea un pătuț, care ulterior va fi înlocuit de un pat normal
  • spații de depozitare pentru haine, bine compartimentate cu sertare, rafturi și zonă pentru umerașe
  • locuri speciale pentru diferite obiecte: la început va avea nevoie de scutece, șervețele umede, produse de îngrijire și igienă
  • loc de joacă.

Ține cont că pe măsură ce copilul crește, piesele de mobilier se pot personaliza, pot lua forme diferite, ori pot avea imprimate eroii sau prințese, oferindu-le copiilor un ambient de poveste.

Decorațiunile interioare

Decorațiunile dau savoare camerei și accentuează etapa prin care trece fiecare copil. La început, poți pune diverse tablouri colorate, ori rama cu prenumele micuțului. Există litere din fetru, pe care le poți atașa la pătuț sau le poți pune pe perete. Potrivite pentru camera copilului sunt și ramele foto sau stickerele fosforescente. Vei avea nevoie și de un ceas, respectiv un termometru pentru cameră.

Nu uita de draperii, perdele și mochetă! În ceea ce privește mocheta pentru camera copiilor, aceasta poate acoperi toată podeaua sau poate fi formată din mai multe bucăți. Mocheta poate avea un model deosebit, care să-i placă celui mic - mașini, șotron, labirint, castele etc.

Camera copilului este pentru el un mic univers ludic. Se va simți în siguranță în mediul lui și o va iubi din ce în ce mai mult pe măsură ce va crește. Va lăsa dovezi solide în ceea ce privește creșterea în înălțime pe tocul ușii și își va pune amprenta în reorganizarea ei. Camera copilăriei nu se uită niciodată, de aceea prima amenajare trebuie făcută cu atenție, dăruire și multă imaginație.

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro