Antena Căutare

Atentie la lentilele de contact!

Aparitia lentilelor de contact a ajutat foarte mult persoanele cu probleme de vedere. Nu orice om insa poate beneficia de avantajele lentilelor de contact.

Care sunt aceste persoane, ne spune conferentiar doctor Liliana Voinea, seful Clinicii de oftalmologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

"Aproape oricine poate sa-si inlocuiasca ochelarii cu lentilele de contact. Exista insa si cazuri speciale printre care se numara persoanele cu intoleranta la lentile de contact.

De asemenea, nici cele care sufera de keratoconjunctivita, de alte keratite (inflamatii ale corneei), conjunctivite (dintre care unele degenerescente) sau distrofii corneene nu pot beneficia de lentilele de contact", afirma specialistul oftalmolog.

Doctorul Liliana Voinea precizeaza ca si persoanele sanatoase, care au avut o afectiune inflamatorie a globului ocular sau a anexelor acestuia, au contraindicatie de a purta lentilele de contact.

Articolul continuă după reclamă

Contraindicatia trebuie respectata minimum o luna. Medicul mai afirma ca, desi aparent lentilele de contact prezinta mai multe avantaje comparativ cu ochelarii, lucrurile nu sunt atat de simple pe cat par.

Astfel, printre dezavantajele purtatului lentilelor de contact se numara: senzatia de ochi uscat, norme de igiena mult mai riguroase, orar de purtare bine stabilit si chiar aparitia de alergii la conservantii din solutiile de intretinere.

In cazul senzatiei de ochi uscat purtatorul de lentile trebuie sa-si administreze in ochi, la recomandarea medicului, lacrimi artificiale, fara conservanti.

In ceea ce priveste normele de igiena, situatia e considerabil diferita fata de ochelari. Astfel, inca de la primele consultatii la medicul oftalmolog, pacientul este informat asupra catorva aspecte importante: lentilele trebuie pastrate perfect curate, intr-o solutie speciala de curatat.

De asemenea, este obligatoriu sa respectam timpul prescris si nu mai mult, deoarece pot aparea reactii adverse.

In caz contrar (de exemplu, purtatul peste noapte al unor lentile care nu prezinta aceasta indicatie, purtatul lentilelor deteriorate etc.), exista riscul de reactii adverse cum ar fi: conjunctivita giganto-papilara, keratite (inflamatii ale corneei), ulcer corneean.

ALERGII
Doctorul Liliana Voinea mai precizeaza ca, printre alte probleme cu care se pot confrunta purtatorii de lentile de contact, se numara si cea legata de alergii la solutiile de curatare.

De altfel, pacientii sunt sfatuiti ca, la orice modificare a acuitatii vizuale, la orice infectie, reactie alergica sau inflamatorie, sa indeparteze lentilele de contact si sa consulte medicul oftalmolog.

Pentru a evita orice fel de probleme, purtatorilor de lentile de contact li se recomanda sa consulte un medic oftalmolog dupa cum urmeaza: o data pe luna in primele 90 de zile de la aplicare si, apoi, cel putin o data la sase luni.

Citeste jurnalul.ro

Extensiile de par: intre da si nu... Televizorul poate crea probleme de atentie copiilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x