Boabele de soia fierb mai greu decat cele de fasole. Iei 1 kg boabe de soia, le speli de mai multe ori, apoi le freci intre degete, ca sa se desprinda cojile.
Pui soia intr-un vas mare, adaugi apa multa si-o lasi in frigider 12 ore. Scoti vasul, speli din nou boabele, schimbi apa si pui iar soia la frigider. Dupa alte 12 ore, o speli din nou. Schimbi apa si pui boabele la fiert intr-o oala de 10 litri.
Cand incepe sa fiarba, aduni cu lingura cojile formate deasupra. Dupa ce le-ai indepartat pe toate, muti boabele in oala de fiert sub presiune (sau alt tip de oala), si lasi sa fiarba cinci ore, la foc domol.
Boabele sunt fierte numai cand, stranse intre degete, se faramiteaza. Scurgi bine apa, pui boabele calde in mixer (sau le dai prin masina de tocat carne). Pasta se poate congela si folosi la nevoie - sarmalute de post, chiftelute etc. Pentru pateu este buna numai soia proaspata, necongelata!