Căutare Live

Boli cauzate de cosmetice

Medicul Afshin Hatami, specialist in dermato-venerologie, le avertizeaza pe cititoarele Jurnalului de sanatate ca unele cosmetice pot provoca serioase probleme de sanatate.Este foarte important ca femeile sa isi dea seama ca aceasta afectiune este cauzata nu doar de produsele aplicate la nivelul ochilor (tus, rimel, farduri), ci si de vopseaua de par si chiar de oja sau lacul de unghii", spune doctorul Afshin Hatami.

DERMATITA ECTOPICA
O categorie oarecum speciala in cazul dermatitelor cauzate de cosmetice o -reprezinta dermatitele ectopice (ce au o pozitionare anormala). Mai precis, -substantele alergene pot provoca roseata si prurit (mâncarime) nu doar la locul in care actioneaza, ci si in alte zone, la distanta.

De exemplu, o femeie care si-a dat pe unghii cu lac sau cu oja poate sa aiba mâncarimi sau roseata pe fata, in zona ochilor sau pe gât. Motivul? Aceste zone intra in contact direct cu mâinile si, implicit, cu unghiile date cu oja.

Confuzia e cu atat mai mare pentru paciente si, uneori pentru medici, cu cat zona unghiilor, a degetelor sau a palmelor nu e deloc afectata. O situatie similara se poate intalni din cauza vopselurilor de par, a gelurilor, cerii, spumei, sampoanelor sau a solutiilor "tip permanent".

Si in aceste cazuri, desi scalpul este curat si neafectat de nici un simptom, pielea pleoapelor este rosie si iritata. "Aici e chiar o situatie delicata, deoarece substanta chimica din solutia de permanent nu poate fi indepartata cu una, cu doua.

Astfel, spre deosebire de farduri, mascara sau oja, care se indeparteaza rapid, fapt ce duce si la eliminarea simptomelor afectiunii, un par permanent e mai greu de... indepartat. Din acest motiv, aproximativ trei luni, femeile alergice se pot lupta cu roseata sau cu mâncarimi in zona pleoapelor si a fruntii", afirma medicul Afshin Hatami.


UNGHIILE SI GENELE ARTIFICIALE
Nefiind chiar cosmetice, dar avand tot rol de infrumusetare, unghiile si genele false pot actiona, la randul lor, in defavoarea femeilor. Acest lucru este explicat prin adezivii folositi, care induc uneori reactii de hipersensibilitate. De asemenea, conservantii din unele solutii recomandate pentru curatarea lentilelor de contact pot fi iritanti.


IMPORTANT!
● Reactiile alergice pot fi diferite de la femeie la femeie, chiar daca se folosesc aceleasi produse. De asemenea, cosmetice diferite pot cauza simptome diferite, fapt ce ingreuneaza oarecum diagnosticarea.
● Medicul alergolog este cel care poate oferi solutii alternative la cosmeticele ce provoaca dermatite.
● Dermatita de contact reprezinta o inflamatie acuta sau cronica, adesea asimetrica sau cu forma neobisnuita, produsa de substante care intra in contact cu pielea si care determina reactii alergice sau toxice.

Citeste jurnalul.ro

GALERIE FOTO! Starurile Harry Potter: "Sfarsitul e aproape!"... Reteta zilei: Tocana de cartofi cu carne de vita...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Ce recomandă specialiștii
Dacă ți-ai propus să faci o schimbare în viața ta, specialiștii îți vin în ajutor cu o listă de obiceiuri pe care să le adopți dimineața. Aceste gesturi mărunte vor avea un impact semnificativ asupra rutinei tale de zi cu zi.
Catine.ro
Ultimele știri