- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Profesorul Niels Skakkebaek, de la Universitatea din Copenhaga, descrie problema ca fiind „la fel de importanta ca incalzirea globala". Recent, un om de stiinta chiar a sugerat, in termeni terifianti ca, daca oameni de stiinta de pe Marte ar fi studiat sistemul de reproducere masculin, este posibil sa fi concluzionat ca omul a fost destinat unei extinctii rapide.
Si daca acest fenomen continua, tendinta ar putea indica faptul ca barbatii sunt pe cale de a deveni complet infertili in cateva generatii. Potrivit unor studii, unul din cinci barbati tineri sanatosi cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani produc un numar de spermatozoizi anormal. Numai intre 5-15 la suta din sperma lor este destul de buna pentru a fi calificata drept „normala", in conformitate cu regulile Organizatiei Mondiale a Sanatatii - ceea ce dovedeste ca infertilitatea nu este doar o problema a femeilor.
Intr-adevar, printre cei care se confrunta cu dificultati de procreatie, o problema legata de fertilitatea masculina este considerata importanta in aproximativ 40 la suta dintre cupluri. Femeile care incearca sa ramana insarcinate se confrunta si cu alt aspect uimitor: faptul ca problemele de baza ale fertilitatii masculine - desi pot fi agravate de problemele legate de mediu - incep inca din pantecele mamei.
„Spermatozoizii sunt in scadere si exista dovezi tot mai multe ca problema incepe chiar inainte de nastere," spune Dr. Gillian Lockwood, directorul medical al Midland Fertility Services. Ea a mentionat tot mai multe dovezi care arata ca, desi procesul de producere a spermei - cunoscut sub numele de spermatogeneza - incepe in adolescenta, pregatirile cruciale se fac in cateva luni, inainte si dupa nastere.
Factori cum ar fi faptul ca femeile mananca multa carne de vita in timpul sarcinii - ceea ce inseamna ca au avut o dieta bogata in hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), care sunt substante chimice potential daunatoare - si pana la problema obezitatii in timpul sarcinii si expunerea unei femei la fumat, pesticide, poluarea din trafic, materiale plastice si chiar soia - despre toate acestea se crede ca au o influenta asupra viitoarei fertilitatii la un fat de sex masculin.
Expertii vorbesc despre o „fereastra" de dezvoltare testiculara, care incepe la fatul in crestere si se termina in primele sase luni de viata. Problemele care apar in aceasta perioada inseamna ca copilul de sex masculin ar putea sa nu fie niciodata in masura sa faca proprii copii.
Citeste Financiarul
Experienta obtinerii unui bronz... cu henna... Vacanta in Finlanda pentru ursuletii de plus...