Antena Căutare

Borsul (ciorba) de verdeturi - o simfonie de arome si de sanatate (partea 1)

Borsurile de primavara, cu ierburi fragede si miros aromat de leustean, sunt preparate simple, proaspete si sanatoase.



Bors cu verdeturi de primavara

Ingrediente: 2 maini de urzici fragede, 2 legaturi loboda rosie, 1 mana de stevie, 4 legaturi de leurda, cate 2 legaturi de ceapa verde si de usturoi verde, 1 mana de spanac crud, multa verdeata (patrunjel si leustean si/sau marar), 1 kg cartofi (sau 1 cana de orez), sare, 400 g smantana, 3 l bors.

Preparare: Spala bine verdeturile in cateva ape reci. Curata de codite frunzele de loboda; pe cele mari taie-le in 2-3 bucati. Toaca frunzele de urzici. Toaca mare leurda, spanacul si stevia. Curata si taie cubulete cartofii (daca nu folosesti orez). Pune la fiert, pentru 20 minute, borsul impreuna cu 5 litri de apa rece, cartofii si putina sare. Adauga verdeturile si, dupa cateva clocote, ceapa si usturoiul tocate (Daca folosesti orez, adauga-l acum). Opreste focul, pune patrunjel, leustean, potriveste de sare. Se serveste fierbinte sau chiar rece, cu smantana.

Ciorba de loboda

Ingrediente: 6 legaturi loboda, 2 legaturi ceapa verde, 1 l bors, 3 linguri orez, 1 ou, cate o legatura de leustean si patrunjel verde, sare.

Preparare: Se pun 2 litri de apa la fiert intr-o oala. Se curata loboda de codite si se spala bine. Cand apa clocoteste se pune loboda, la care se adauga ceapa verde, curatata, spalata si tocata. Separat, se fierbe borsul, care se adauga la ciorba. Se pune si orezul, spalat si scurs de apa. Cand orezul este fiert, se bate oul si se adauga, mestecand continuu ciorbita, astfel incat sa se formeze "zdrente" de ou. Se sareaza dupa gust, apoi se adauga verdeata, spalata si tocata marunt. Ciorba se serveste rece, cu o lingura de smantana.

Bors de urzici

Ingrediente: 15 gramajoare de urzici, 4 fire ceapa verde, o ceapa veche, 2 morcovi mici, 1 pastarnac, 1 telina mica, 2 catei de usturoi, 2 cartofi (sau 1 canita de orez), 1 litru bors de putina, leustean verde, ulei, sare, piper.

Preparare: Taiei marunt ceapa veche, morcovul, pastarnacul si telina, apoi pune-le la calit intr-o oala (cu capac) cu ulei si putina sare. Lasa-le pana se patrund bine. Adauga ceapa verde taiata, cu tot cu frunze. Pune 2-3 cani de apa si cartofii taiati cubulete (sau orez) si lasa totul sa fiarba. Taie urzicile bine spalate sau rupe-le in bucati mari. Caleste-le cu putin ulei. Adauga usturoiul tocat. Dupa ce urzicile lasa putin suc, pune sare si piper. Cand legumele au fiert, rastoarna urzicile in oala si lasa sa dea in clocot. La sfarsit, adauga borsul fiert separat si dupa 1-2 clocote stinge focul.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: ifood.tv

Esti o mama nervoasa? Cum gestionezi acest lucru... VIDEO! Targ de alimente gustoase si sanatoase, la Alba-Iulia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x