Bucura-te mai mult de copilul tau!

Rolul de parinte este destul de solicitant si in incercarea de a-i oferi copilului cea mai buna educatie si a ne asigura ca este bine crescut si are rezultate bune, putem uita sa ne bucuram pe deplin de momentele in care am putea copilari alaturi de el, pana nu creste mare si pleaca din cuib.

Copiii cresc repede si nici nu realizam cand s-au facut oameni mari, care au viata lor si ne amintim cu uimire de primul moment in care i-am tinut in brate, ziua in care a mers in clasa intai la scoala, admiterea la liceu sau facultate.

Dar pana ajungem in acel punct, ar trebui sa ne bucuram mai mult de varsta aceasta in care ii vedem cum isi contureaza personalitatea, cum ne privesc cu ochi inocenti si ne pun intrebari fiind convinsi ca mami si tati stiu la orice raspunsul.

Mai multa rabdare, mai putina cearta

Multi parinti isi doresc sa aiba un copil cat mai cuminte, insa adevarul este ca un copil istet si curios va fi intotdeauna si putin mai neastamparat. Incearca sa iti dai seama daca dialogul zilnic pe care il ai cu cel mic nu se reduce la "Stai locului! Fii cuminte! Nu te mai zbengui!" Interdictiile isi au rostul lor si este firesc sa te asiguri ca stie sa aiba bun simt si sa te respecte, dar gaseste-ti timp si pentru momente de tandrete si joaca. Acestea sunt cele care cladesc cu adevarat o relatie bazata pe incredere si iubire si care il determina de altfel sa fie mai receptiv la ce il inveti.

Puncte de vedere

De multe ori poate simti ca trebuie sa ii spui un lucru de mai multe ori sau ca nu poti ajunge la un consens cu cel mic. Oricat de inteligent si ascultator ar fi, este totusi un copil si trebuie sa tii cont de varsta pe care o are. Nu incerca sa il maturizezi mai mult decat este cazul si incearca sa ii explici lucruri pe intelesul sau si in functie de cata relevanta are pentru el sa le cunoasca.

Din cand in cand ai putea descoperi ca in loc sa incerci sa il faci pe el sa se poarte mai mult ca un adult, sa fie responsabil si atent, este mai placut sa intri tu in lumea lui, sa vezi viata intr-un mod mai inocent si optimist si sa te bucuri de lucrurile mici, care il fac pe el sa zambeasca.

Foto: kidspot.com.au

Ultimele știri