Antena Căutare

Calătorești pentru prima dată cu avionul? Iată 5 lucruri importante pe care trebuie să le știi

Dacă urmează să zbori pentru prima dată cu avionul, cu siguranță ai câteva întrebări fără răspuns, dar și o mică teamă în legătură cu ce o să fie.

Dacă urmează să zbori pentru prima dată cu avionul, cu siguranță ai câteva întrebări fără răspuns, dar și o mică teamă în legătură cu ce o să fie. Însă, trebuie să conștientizezi că toate aceste nimicuri vor trece, iar tot ceea ce o să rămână o să fie dorința ta de a explora locuri necunoscute.

Este cu adevărat fascinant să realizezi că trăim într-o epocă în care putem ajunge cu un avion dintr-un capăt al lumii în celălalt. Desigur, călătoriile lungi sunt obositoare, mai ales când trebuie să faci o escală în vreun aeroport, însă – comparativ cu viața oamenilor din trecut, acum poți ajunge în orice loc, în doar câteva ore.

Așadar, bucură-te de acest beneficiu și scapă de fiorul rece pe care îl simți când te gândești că nu au mai rămas multe zile până la decolare. Pentru a îți veni în ajutor, ți-am pregătit cinci lucruri esențiale de care este bine să ții cont când călătorești pentru prima dată cu avionul.

Ce trebuie să știi la prima călătorie cu avionul: Rezervarea biletelor

Articolul continuă după reclamă

Chiar dacă poate părea o treabă puțin complicată, rezervările de zboruri se pot face direct la compania aeriană (online sau nu – depinde cum dorești) ori prin intermediul agențiilor de turism. Ceea ce trebuie să știi este faptul că achitarea biletului trebuie să se facă în termenul specificat de transportator sau de agenția de turism. În caz contrar, îți poate fi anulată rezervarea, fără preaviz.

În plus, în cazul în care are loc o schimbare de configurație a aeronavei, orice companie își rezervă dreptul de a schimba locul selectat inițial.

Ce trebuie să știi la prima călătorie cu avionul: Bagajul

În al doilea rând, trebuie să te informezi cu privire la bagaj. Mai exact, ce obiecte ai voie să pui în el și ce obiecte nu ai voie. De asemenea, ia în calcul și taxele care pot fi incluse pentru bagaje.

În cazul celor de cala, unele companii aeriene percep taxe suplimentare. Limitele de greutate pentru bagajele de cală sunt stabilite de fiecare companie aeriană în parte, totul în funcție de clasă.

În cazul bagajului de cală, greutatea lui trebuie să fie de maximum 10 kg, iar dimensiunile acestuia nu trebuie să depășească 55 cm x 35 cm x 25cm. Trebuie să acorzi o atenție sporită lichidelor transportate în bagajul de mână. Cantitatea maximă permisă este de 100 ml. Această regulă se aplică și pentru produsele de înfrumusețare. În plus, în bagajul de mână poți include și mâncare sigilată, ori jucării pentru copii. Dar ai grijă să nu depășească greutatea admisă.

În cazul în care dorești să îți iei și laptop-ul în călătorie, ideal este să îl incluzi în bagajul de mână.

În ceea ce privește bagajul de cală, nu ai voie să incluzi în acesta arme de foc, muniție, sau jucării care au forma unor arme de foc (precum grenadele). De asemenea, nu poți transporta nici artificii.

Ce trebuie să știi la prima călătorie cu avionul: Transportul la aeroport

Dacă nu ai mașină personală ori poate nu vrei să mergi cu aceasta, nu trebuie să îți faci griji că nu vei avea cu ce să ajungi la aeroport. Există numeroase agenții de turism care asigură transportul în cele mai bune condiții de confort și siguranță. Aceste curse sunt zilnice, iar partea bună este că au fost gândite astfel încât să nu petreci mult timp în aeroport.

În plus, nu trebuie să îți faci griji nici dacă locuiești într-o localitate mai îndepărtată de capitală. Există companii care îți asigură transportul de la Focșani la Otopeni ori din alte regiuni ale țării. Ideal este să îți rezervi din timp locul, pentru a te asigura că nu vei întâmpina probleme.

Ce trebuie să știi la prima călătorie cu avionul: Actele necesare

Pentru a te îmbarca, trebuie să ai documentele necesare. Acestea includ: cartea de identitate sau paşaportul (în cazul în care călătoreşti în destinaţii din afara UE) şi alte acte cerute de transportator. Tocmai de aceea este bine să verifici cu atenție secțiunea care include actele necesare, de pe site-ul companiei aeriene de unde achiziționezi biletele.

Ține cont că anumite țări cer ca paşaportul să fie valabil pentru cel puţin 3, 6 sau 9 luni de la data începerii călătoriei. Acest lucru îl poți verifica la ambasada țării pe care o vei vizita.

Ce trebuie să știi la prima călătorie cu avionul: Check-in

Comparativ cu varianta clasică de check-in, cea făcută la aeroport, check-in-ul online este mult mai avantajos. Practic, îl poți face de acasă (se intră pe site-ul companiei aeriene şi se printează biletele) ori de la automatele din aeroporturi. După ce ai făcut check-in-ul, este nevoie doar să te prezinți la ghişeul alocat şi să predai bagajul de cală.

La ghișeele pe care scrie „Baggage Drop“ poți preda bagajul de cală (trebuie să ai făcut check-in-ul). La ghișeele pe care scrie „Sky Priority“ pot sta cei care zboară frecvent – ei având carduri de fidelitate.

Scapi rapid dacă nu ai bagaj de cală, pentru că te poți duce direct la controlul de Securitate.

Dacă alegi varianta clasică de check-in, ia în considerare că numeroase companii aeriene low-cost percep o taxă de 5-10 euro.

Primul zbor cu avionul aduce multă emoție și stres, însă – dacă ești în această situație ar trebui să te relaxezi și să te gândești la lucrurile frumoase pe care această experiență ți le oferă.

Pentru a nu întâmpina probleme neprevăzute, este bine să te informezi din timp în legătură cu rezervarea biletelor, dar și cu lucrurile care îți sunt premise să le ai în bagaje. De asemenea, asigură-te că ai toate actele necesare pentru îmbarcare și nu uita de check-in. Dacă te organizezi, vei rezolva ușor și repede toate aceste lucruri.

Calendar ortodox 16 mai 2019. Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit... Ce pedeapsă primesc cei care blesteamă: "Aveți mare grijă la ce spuneți!"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip
Hello Chef sezonul 7, 15 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Codruța Filip Sambata, 15.06.2024, 16:00
Campionatele Europene de înot Belgrad 2024 Vezi acum
Citește și
x