Calendar ortodox 1 iunie. E zi cu harți! Ce sfinți sunt prăznuiți și ce trebuie să faci

Calendar ortodox 1 iunie. E o zi cu harți in calendarul ortodox. Sfinții prăznuiți de Biserica Ortodoxă în prima zi din luna lui Cireșar sunt: Sfinţii Mucenici Iust, Iustin, Hariton, Harita fecioara, Evelpist, Ierax, Peon şi Valerian.

Calendar ortodox 1 iunie. E o zi cu harți în calendarul ortodox. Sfinții prăznuiți de Biserica Ortodoxă în prima zi din luna lui Cireșar sunt: Sfinţii Mucenici Iust, Iustin, Hariton, Harita fecioara, Evelpist, Ierax, Peon şi Valerian.

Calendar ortodox 1 iunie. Ce înseamnă zi cu harți în calendarul ortodox

Dacă vedem în calendarul ortodox că anumite zile de miercuri şi vineri sunt însemnate în paranteză cu „harţi”, Aceasta înseamnă că în acele zile nu mai este post, ci dezlegare la orice fel de mâncare.

Săptămâna ce urmează după Praznicul Rusaliilor este una însemnată tot cu „harţi”, adică cu dezlegare la toate mâncărurile în zilele de miercuri şi vineri. Semnificaţia zilei cu harți este legată de bucuria Praznicului luminat al Pogorârii Duhului Sfânt, întrucât această prăznuire se extinde nu numai în ziua de după prăznuire, adică în lunea închinată Duhului Sfânt, ci asupra întregii săptămâni.

Ce nu ai voie să faci într-o zi cu harți

Rostul dezlegărilor la mâncare din zilele cu harți în calendarul ortodox este şi unul pedagogic, pregătind vremea Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care începe totdeauna în lunea de după această săptămână a dezlegărilor.

Trupul creştinului trebuie să fie fortificat pentru asprimea postirii şi a înfrânării care va urma. Cu toate acestea, răstimpul de o săptămână, însemnat în calendar cu „harţi”, nu trebuie să ducă la excese nici în ceea ce priveşte alimentaţia creştinilor şi nici în privinţa ”vieţuirii împreună a soţilor în familie”.

Calendar ortodox 1 iunie. Sfinții Mucenici Iust, Iustin, Hariton, Harita fecioara, Evelpist, Ierax, Peon şi Valerian.

Potrivit noutati-ortodoxe.ro, aceşti sfinţi s-au nevoit la Roma, stând înaintea lui Rustic eparhul, şi după multe chinuri li s-au tăiat capetele. Însă se spune că mai înainte de taiere, a zis Sfântului Iustin eparhul: "Voi credeţi, că dacă veţi fi omorâţi va veţi sui la ceruri, şi veţi lua vreun bine?" Iar el zise: "Nu ni se pare, ci suntem adeveriţi, cum că îndată ne vor primi bune răsplătiri şi desfătată primire". Şi aşa li s-au tăiat capetele”.

surse: www.noutati-ortodoxe.ro, taifasuri.ro

Parteneri
Coafura Angelinei Jolie la premiera Eternals din Roma a fost criticată de fanii de pe rețelele sociale. Motivul pentru care a stârnit reacțiile tuturor
Coafura Angelinei Jolie de la premiera filmului Eternals din Roma a ajuns un adevărat subiect de dezbatere pe internet. Deși actrița a avut o imagine impecabilă pe covorul roșu, fanii vigilenți au remarcat rapid o greșeală de proporții în look-ul vedetei. Se pare că stilistul Angelinei s-a grăbit atunci când i-a adăugat artistei câteva extensii de păr.
Catine.ro
Ultimele știri