Antena Căutare

Calendar ortodox 16 ianuarie. Sărbătoare. Cinstitul lanț al apostolului Petru

În calendarul ortodox din 16 ianuarie este zi de post. Biserica Ortodoxă Română cinstește Lanțul Sfântului Apostol Petru. Ce semnificație are sărbătoarea zilei de miercuri, 16 ianuarie.

Calendar ortodox 16 ianuarie. Sărbătoare. Cinstitul lanț al apostolului Petru
calendar ortodox 16 ianuarie

În calendarul ortodox din 16 ianuarie este zi de post. Biserica Ortodoxă Română cinstește Lanțul Sfântului Apostol Petru. Ce semnificație are sărbătoarea zilei de miercuri, 16 ianuarie.

Calendar ortodox 16 ianuarie. Cinstitul lanț al Sfântului apostol Petru

Sărbătoarea amintește de cinstitul lanţ al sfântului apostol Petru, cu care l-a legat Irod Agrippa, în anul 42,potrivit scrierilor evanghelistulului Luca, în faptele Apostolilor (FA 12, 1-11). Îngerul care s-a arătat l-a dezlegat pe Petru. Iar lanţul a fost păstrat de credincioşii din Ierusalim cu grijă, trecând de la unii la alţii, până când Patriarhul Iuvenalie (2 Iulie) l-a arătat Evdochiei, soţia împăratului Teodosie cel Tânăr, iar împărăteasa l-a adus de la Ierusalim la Constantinopol în anul 437 sau 439.

Apoi Evdochia a trimis lanţul la Roma, la fiica ei Eudoxia (soţia lui Valentinian, împăratul Occidentului), care a zidit la Roma o biserică dedicată Sfântului Petru şi în care a pus lanţul.

Articolul continuă după reclamă

La Roma mai existau la acea vreme şi lanţurile cu care a fost bătut sfântul Apostol Petru înaintea muceniciei sale, pe vremea împăratului Nero. Şi aceste lanţuri au fost aşezate tot în această biserică, şi cinstirea lor a început a se face în această zi de 16 Ianuarie.

Sărbătoare 16 ianuarie. Troparul inchinarii cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru

Roma neparasind, la noi ai venit prin cinstitele lanturi care ai purtat, cela ce ai fost decat Apostolii mai intai pe scaun sezator. Carora cu credinta inchinandu-ne, ne rugam: cu ale tale rugaciuni cele catre Dumnezeu, daruieste lumii mare mila.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfintilor Mucenici si frati: Pevsip, Elasip, Mesip si a bunicii lor, Neonila;
- Sfantului Mucenic Danact, citetul;
-Sfantului Sfintit Mucenic Damaschin.

Joi, 17 ianuarie, facem pomenirea Sfantului Cuvios Antonie cel Mare.

sursa: crestinortodox.ro

Rugăciune către Sfântul Ioan Rusul care se citeşte la vreme de boală... Cu rudele tale mănâncă, bea, dar fereşte-te să dai sau să iei ceva de la ele! Părintele Gheron Iosif Vatopedinul ne înva...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților Luni, 15.07.2024, 23:40
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x