Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30X Factor

Calendar ortodox 22 ianuarie. Sfântul Timotei! Semnificația numelui și a acestei sărbători

Calendar ortodox 22 ianuarie. Sărbătoare importantă, Sfântul Timotei! Semnificație nume Timotei.

Sf Timotei, 22 ianaurie

Calendar ortodox 22 ianuarie. Sărbătoare importantă, Sfântul Timotei! Semnificația sărbătorii și a numelui.

Calendar ortodox 21 ianuarie. Sfântul Maxim Mărturisitorul

Calendar ortodox 22 ianuarie. Viața Sfântului Timotei

Sfântul Timotei, prăznuit de Biserică pe data de 22 ianuarie și a fost însoțitorul apostolului Pavel în călătoriile sale. Sfântul Timpotei a fist un epsicol din secolul I.

Originile Sfântului Timotei sunt grecești și evreiești. L-a însoțit pe Sfântul Apsotol Pavel în călătoria acestuia în Frigia, Galatia și Misia. A mers și în Troa, Filipi și Berea, la Atena, iar de aici a fost trimis împreună cu Sila în misiune în Tesalonic.

Ultima dată îl găsim în Corint (I Tesaloniceni 1,1; II Tesaloniceni 1,1) împreună cu Apostolul Pavel. Când Sfântul Apostol Pavel este întemnițat la Roma, Timotei este întemnițat alături de el.

Conform tradiției, Sfântul Apostol Pavel l-a hirotonit pe Timotei ca episcop de Efes în anul 65 d. Hr., după ce Sfântul Ioan Evanghelistul fusese exilat în insula Patmos. Păstorește aici timp de 15 ani. În anul 80, Timotei a încercat să oprească o procesiune păgână cu idoli, ceremonii și cântece. Ca urmare, păgânii mânioși l-au bătut, l-au târât la marginea drumului și l-au bătut până ce l-a omorât (sau, după alte surse, l-au omorât cu pietre).

În secolul al IV-lea, moaștele sale au fost mutate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol. Biserica îl numără pe Apostolul Timotei printre Cei 70 de Apostoli trimiși de Iisus Hristos să propovăduiască Evanghelia.

Două cărți din Noul Testament poartă numele său, reprezentând cele două epistole pe care i le-a trimis Sfântul Apostol Pavel: I Timotei și II Timotei.

Calendar ortodox 22 ianuarie. Sfântul Timotei Tropar

Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiinţă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Sfântul Timotei. Semnificație nume Timotei

Numele de băiat Timotei este, se pare, o variantă a numelui Timothy. Numele vine de la grecescul Timotheos care înseamnă onorându-L pe Dumnezeu, în onoarea lui Dumnezeu de la timao-a onora și theos-Dumnezeu.

Cei ce poartă acest nume sunt deschiși, sociabili, foarte activi și dinamici. Pentru ei este foarte important să placă celor din jur, iar acest lucru poate însemna o grijă exagerată pentru înfățișarea fizică, o atitudine concilianta, precum și un atașament mărit față de mediul lor familial.

surse: ortodoxwiki.org, doxologia, dacicool.ro

Recomandari