Antena Căutare

Calendar ortodox 3 iunie. Azi e Lăsatul Secului pentru Postul Sfintilor Petru si Pavel. Ce nu ai voie să faci

Calendar ortodox 3 iunie. E sarbatoare mare azi: Lăsatul Secului pentru Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și sărbatoarea tututror Sfinților: Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie. Mare atenție, credincioși! Ce este și ce nu aveți voie să faceți sub nicio formă de Lăsatul Secului! 

Calendar ortodox 3 iunie. E sărbătoare mare azi: Lăsatul Secului pentru Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și sărbătoarea tututror Sfinților: Sfintii Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie si Claudie. Mare atenție, credincioși! Ce este și ce nu aveți voie să faceți sub nicio formă de Lăsatul Secului!

Calendar ortodox 3 iunie. Ce este Lăsatul Secului

Lăsatul Secului reprezintă o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserică Ortodoxă (Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului).

Singurul post care are două Lăsatul Secului este cel al Sfintelor Paști, cunoscut și sub numele de Postul cel Mare. Primul Lăsatul Secului este pentru carne și se ține în Duminică Înfricoșatei Judecăți, iar celălalt este pentru ouă, peste și lactate și se ține în Duminică Izgonirii din Răi a lui Adam.

Articolul continuă după reclamă

Calendar ortodox 3 Iunie. Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului

1. Nu așeza farfuriile pentru mâncare la întâmplare!

Dacă puneți farfuriile și tacâmurile pe masă în mod aleatoriu, acest lucru poate aduce necazuri în gospodărie. Masă se așează cu față spre răsărit, fie că este vorba de prânz sau cină.

2. Nu pune față de masă colorată

Este indicat să folosești o față de masă albă, la fel și tacâmurile și farfuriile deoarece albul este simbolul purității, al postului. Albul înseamnă cumpătare și curățire sufletească.

3. Nu da bani sau alte obiecte cu împrumut!

Această credința populară este valabilă în special în zonele de munte. Nu e bina să dai obiecte cu împrumut în prima zi de Post și asta pentru că lupii vor da târcoale casei tale. De asemenea, cel ce împrumută pe cineva cu bani de Lăsată Secului nu va avea parte de ei tot anul!

Calendar ortodox 3 iunie. Lăsatul Secului. Tradiții în țară

În toate zonele rurale din țara Lăsatul Secului de Paști joacă un rol extrem de important. Foarte multe tradiții încă se țin. De exemplu, Lăsată Secului de Paști păstrează tradiții specifice începutului unui an agrar, sărbătorit odată cu echinocțiul de primăvară. După cum spune și Profesorul Ion Ghinoiu, „prin fixarea Paștelui în raport cu echinocțiul de primăvară și fază lunară, cele mai importante sărbători și obiceiuri păgâne au fost împinse în afară ciclului pascal, la Lăsatul Secului și la Rusalii”.

Această sărbătoare marchează și acel moment de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi. În funcție de această sărbătoare sunt ținute și obiceiurile și datinile locului. Acestea se împart în două categorii: sărbători care au loc înaintea de Lăsatul Secului în „Saptamana Nebunilor” și obiceiuri care se țin în săptămâna „Caii lui Santoader”.

Praznicul de duminică este împodobit, din moși-strămoși, de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă pentru a avea un post ușor, care să înfrâneze puterea de a păcătui.

În foarte multe localități din sudul țării se păstrează cu sfințenie obiceiul de Batere a halviței. În cadrul acestei ceremonii participă și copiii și adolescenții. Se obișnuiește că gazdă să lege o bucată de halviță cu o sfoară și începe să o plimbe prin față tinerilor, organizați în echipe de câte doi, având mâinile legate la spate. Fiecare copil încearcă să prindă bucată de halviță cu gură, un lucru mai greu decât și-ar închipui mulți. Majoritatea celor care participă la această tradiție ajung să se murdărească din plin pe față și chiar pe haine. Se spune că persoană care prinde halviță în gură o primește drept recompensa.

O altă datină care se păstrează și în zilele noastre este Legarea grânelor. Acest obicei se practică pentru că păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor.

În unele sate din Covasna, de Lăsatul Secului se practică un alt obicei vechi, cel al focurilor purificatoare. Pe înserat, pe dealuri se aprind focuri. Conform tradiției, în acest fel atmosferă se purifică în comunitatea respectivă, ajutând totodată și la alungarea spiritelor rele. Mai mult, se credea că prin săvârșirea acestui ritual se asigură și perpetuarea renașterii la viață.

Iar în regiunea Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care mai apoi le oferă soacrelor, pentru că relațiile lor să rămână „dulci” și în timpul Postului Mare.

Pentru cei săraci, se mai practică și obiceiul că mulți credincioși să ofere copiilor nevoiași câte șapte sticle cu lapte, simbolizând cele șapte săptămâni ale postului. Se crede că această tradiție va aduce hrană mai bună copiilor nevoiași pe parcursul Postului Paștelui.

Calendar ortodox 1 Iunie, Ziua Copilului. Cele mai importante rugăciuni pentru copii... Rugăciunea de Lăsatul Secului din Postul Sfintilor Petru și Pavel! Ce se rostește începând de azi!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților
Insula Iubirii Sezonul 8, 15 iulie 2024. Cortina a căzut și ispitele feminine au apărut de pe ecran, direct în fața băieților Luni, 15.07.2024, 23:40
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x