Căutare Live

Calendar ortodox 4 mai. E Sfântă mare mâine! La mulți ani româncelor ce-i poartă numele

Calendar ortodox 4 mai. E sarbatoare mare pe 4 mai in calendarul ortodox. Creștinii ortodocși o praznuiesc pe Sfanta Monica, mama Fericitului Augustin din Hiponia (praznuit in 15 iunie), marea ocrotitoare a soţiilor şi mamelor ale caror bărbaţi sau copii sunt rataciti.

Calendar ortodox 4 mai. E sărbătoare mare pe 4 mai pentru Biserica Ortodoxă. Creștinii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Monica, mama Fericitului Augustin din Hiponia (prăznuit în 15 iunie), marea ocrotitoare a soţiilor şi mamelor ale căror bărbaţi sau copii sunt rătăciţi.

Calendar ortodox 4 mai. Sfânta Monica s-a născut în 322 în Tagaste, Africa de Nord. Părinţii ei erau creştini, dar nu avem prea multe date despre copilăria ei. A fost căsătorită cu un funcţionar păgân numit Patritius, aprins din fire şi cam imoral. La început, soacra sa nu o plăcea, dar Monica s-a făcut plăcută prin firea ei blândă. Spre deosebire de multele femei care erau bătute de soţi în acele vremuri, ea nu era bătută pentru că ştia să tacă, "punînd strajă gurii ei" în preajma lui. (Ps. 38/39:1).

Calendar ortodox 4 mai. Sfânta Monica, ocrotitoarea soțiilor și mamelor necăjite

Sf. Monica şi Patritius au avut trei copii: Sf. Augustin, Navigius şi Perpetua. Dar faptul că soţul ei nu a lăsat-o să-i boteze i-a cauzat multă durere. Ea şi-a făcut probleme pentru Augustin, care trăia cu o tânără în Cartagina şi avea un fiu nelegitim cu aceasta. Rugăciunile sale stăruitoare şi lacrimile nesfârşite pentru fiul ei l-au înduplecat în cele din urmă pe soţul ei să se convertească la creştinism înainte de a se stinge din viaţă. Însă Augustin continua prin viaţa pe care o ducea, să se îndepărteze de Hristos.

Într-o zi, Augustin citea Noul Testament într-o grădină şi a ajuns la Romani 13:12-14. Atunci s-a hotărât să lase în urmă "lucrurile celui rău" şi "să se îmbrace în Domnul Iisus Hristos". A fost botezat în ajunul Paştilor în anul 387.

După ce a fost botezat Augustin şi mama lui au plănuit să meargă în Africa. S-au oprit să se odihnească în Ostia unde Sf. Monica s-a dus la Domnul la vârsta de 56 de ani. Ea a fost îngropată în Ostia şi sfintele ei moaşte au fost transferate în cripta unei biserici în sec. al VI-lea. Nouă secole mai târziu, moaştele Sf. Monica au fost duse la Roma.

În Occident, Sf. Monica este considerată patroana soţiilor şi mamelor ai căror bărbaţi sau copii sunt rătăciţi.

Calendar ortodox 2018. Acatistul de Înălțarea Domnului face minuni! Uite ce trebuie să rostești începând de azi!... Câte icoane trebuie să ai în casă! Greșeala pe care o făceai până acum...
Parteneri
Zodii norocoase în dragoste pe data de 14 august 2022. Nativii care își găsesc sufletul pereche
Catine.ro
Ultimele știri
x