- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar ortodox 6 februarie. E sărbătoare mare în calendarul ortodox de miercuri, 6 februarie 2019. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Ier. Vucol, episcopul Smirnei si Fotie, patriarhul Constantinopolului și Sf. Cuv. Varsanufie cel Mare.
Calendar ortodox 6 februarie. Sinaxar
Calendar ortodox 6 februarie. Miercuri, 6 februarie, Biserica Ortodoxă Română face părintelui Vucol, episcopul Smirnei.
Sfântul Ierarh Vucol (†100) a trăit pe vremea Sfinţilor Apostoli. Acesta a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, care l-a aşezat în marea cetate a Smirnei.
Scrierile bisericiești arată că mai înainte de moartea sa a lăsat urmaş în locul lui pe fericitul Policarp.
Potrivit Siaxarului din 6 februarie, în această zi este pomenit şi Sfântul Ierarh Fotie (†897).
Acesta a fost hirotonit episcop în sfânta zi a Naşterii Domnului, în anul 857.Sfântul Fotie a scris multe cărţi deosebit de însemnate pentru viaţa Bisericii, cărţi cu caracter învăţătoresc, juridic şi literar, dintre care sunt amintite Mistagogia Duhului Sfânt şi Amfilohia, lucrare de 324 de teme, în care expune diferite probleme despre Sfânta Scriptură, teologie şi filosofie.
Sinaxarul din 6 februarie îl amintește pe Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare, născut în Egipt. Acesta a ales calea monahală de tânăr, vindecând suferințele trupești și sufletești ale ucenicilor săi.
Calendar ortodox 6 februarie. Ce nu ai voie să faci în zi de post
Postul nu este o dietă și nu trebuie perceput că un șir de restricții, ci o perioadă de înfrânare a poftelor, culinare, dar nu numai.
Astfel, în zi de post trebuie evitate alimentele ce pe bază de carne, ouăl lactate. De asemenea, postul vizează și relațiile intime. Potrivit preoților, în zi de post "Nu este bun nici refuzul, nici abuzul", adică Biserica recomanda abstinență în post, însă doar atunci când această este stabilită de comun acord între bărbat și femeie.
De asemenea, în zi de post nu se fac cununii, dar pot exista și excepții în funcție de situație, făcându-se apel la o dispensă, adică o înștiințare la ierarhul locului.