Calendar ortodox februarie 2019. Luna lui Făurar abundă în sărbători, tradiții și superstiții populare, pe lângă sărbătorile religioase. Iată cum atragi norocul și ce credințe să respecți.
Calendar ortodox februarie 2019. Denumirea populară a lunii Februarie mai este şi Faur, Făurar, Fluierar sau Luna Lupilor. Motivul pentru care se cheamă așa îi are în prim plan pe cei care pregăteau fierul plugului pentru arat, când gospodarii satelor încep pregătirile pentru muncile câmpului, lucrul în livezi, gunoitul câmpului, altoitul pomilor, răsăditul seminţelor şi altele.
Calendar ortodox februarie 2019. Ce sărbători religioase sunt în luna februarie
Calendar ortodox februarie 2019. Superstiții în februarie
Dacă va cânta bufniţa, e semn de primăvară timpurie, iar dacă Faur este urât, luna Mai va fi frumoasă.
Dacă nu e vifor în Februarie, viforul vine la Paşti; se spune că zăpada de Făurar întăreşte semănaturile.
Un alt obicei are loc chiar pe 1 Februarie când bărbaţii obișnuiesc să plece din sat, la vie, numit „Gurbanul viilor”. Ajunşi la vie, fiecare tăia din vie câteva corzi cu care se încingea, dezgropau o sticlă sau o ploscă îngropată de cu toamna, făceau un foc, apoi mâncau şi beau, jucau şi săreau peste foc.
La asfinţit, oamenii se întorceau în sat cu făclii aprinse şi continuau petrecerile în familie.
La 1 Februarie, de Gurbanul viilor, superstiţia spune că nu e bine să începi a lucra, dacă nu dai ceva de pomană.
Femeile dau de pomană turte de mălai, la muşuroiul furnicilor, pentru ca lăcustele, gângăniile, cărăbuşii să nu le strice semănaturile.
Dacă în ziua asta nu este omăt, atunci se va depune; dacă este – se va topi.
Calendar ortodox 2019. 2 Februarie: Stretenia
Ziua aceasta mai este numită şi Stretenia, Filipii de iarnă, Martinii de iarnă sau Stretenia gheţii. Stretenia este o zi rea, cu ceasuri rele; cine se naşte în această zi sau face nuntă, nu-i merge bine, se spune că Stretenia este Ziua Babelor. Pentru această zi există un străvechi obicei de început de an viticol, ocolul ritual al viţei de vie, numit „Târcolitul viilor”.
Capul familiei merge la vie, dimineaţa, cu bundarete (un fel de caltaboş) şi o sticlă de vin în traistă. Acolo dă ocol viei de trei ori, oficiind un fel de cult: pune câte o bucată de bundarete la fiecare colţ al viei, retează o coardă, o unge cu funingine amestecată cu untură şi bea o gură de vin.
Cine nu ţine Stretenia, n-are spor în casă. Se ţine căci e rea de lupi, care acum se împerechează, iar cine mătură în casă, îşi vede vitele bolnave de streche. Dacă la Stretenie e zi frumoasă, atunci până la Sfântul Gheorghe tot aşa va fi, iar dacă numai dimineaţa e frumoasă – adică dacă până soarele e sus pe cer, de-şi vede ursul umbra – atunci vremea va fi rea. În această zi nu e bine să tăi cu foarfecele, căci e rău de gândaci.
Calendar ortodox 2019. Alte sărbători și superstiții
10-11 Februarie: Haralambie de ciumă şi Vracii
În unele sate, femeile dezbrăcate dau ocol casei în această zi de trei ori; există superstiţia că astfel nu se apropie diavolul de casa lor.
Pe 11 ale lunii, este sfântul Vlasie sau Vracii ori Vlasii. Superstiţia spune că cine se roagă de Sf.Vlasie, acela nu rămâne niciodată fără o pară în pungă. Cei care nu țin ziua se pot îmbolnăvi de surzenie şi orbire; cel ce lucrează orbeşte sau face vlasi (viermişori) în urechi. În această zi se spune că se dezleagă glasul păsărilor cerului.
24 Februarie – Dragobetele, 29 Februarie – Sfântul Casian
Ziua de Dragobete este numită Sânt’Ion de primăvară, Ioan Dragobete sau Drăgostitele.
Ziua Sfântului Casian este celebrata o dată la patru ani. Superstiţia spune că în această zi să dai ajutorul şi dacă ţi se cere şi dacă nu;
De asemenea, trebuie să fii săritor şi să faci fapte bune, altfel Dumnezeu te pedepseşte, cum a făcut cu Sfântul, lăsându-i ziua în calendar doar o dată la patru ani.
sursa: superstitii.ro
Sf Doctori fără de arginți Chir și Ioan. Rugăciunea care te scapă de orice boală... Astăzi sărbătorim ziua a doi mari Sfinți, doctori fără de arginți și făcători de minuni! Rostește astăzi această rugăciu...