Live acumFilm: Alice in Tara Oglinzilor (SUA 2016)
Prime Time 20:00Film: Parker

Cartofii dulci protejeaza inima si cresc imunitatea

Cartofii dulci se consuma de mii de ani in toata lumea, insa putini stiu ca acestia aduc o serie de beneficii organismului. Fata de cartofii obisnuiti, cei dulci sunt mult mai sanatosi, mai bogati in betacaroten si mai saraci in calorii.



Impotriva bolilor cardiovasculare

Un consum sustinut de cartofi dulci ne protejeaza impotriva aparitiei infarctului sau a accidentelor vasculare cerebrale si ajuta la mentinerea functiei cardiace in limite normale. In plus, continutul de vitamine B si C din cartofii dulci poate diminua hipertensiunea cauzata de indigestie sau de o alimentatie necorespunzatoare. Daca hipertensiunea este din cauza diabetului, cartofii ar trebui evitati. Asa dar, numai un cartof de marime medie, fiert sau copt, consumat zilnic, protejeaza inima. In plus, cartofii dulci nu contin grasimi, deci nici colesterol.

Cresc imunitatea

Prin continutul bogat de betacaroten, un antioxidant foarte puternic, dar si de vitamina C, cartofii dulci ajuta la intarirea imunitatii organismului. Asa ca, daca vei consuma cartofi dulci vei fi mult mai rezistenta in fata bolilor, dar si a virozelor de sezon.

Trateaza ulcerul gastric

Cartofii dulci sunt un excelent adjuvant in cazul afectiunilor stomacale si intestinale, acestia fiind foarte eficienti in trata rea ul cerului gastric. Si sucul de cartofi dulci este un excelent pansament gastric pentru cei care sufera de astfel de afectiuni. La fel de buna este si apa in care au fiert cartofii. Totodata, consumul de cartofi dulci previne constipatia si reduce durerea si inflamatiile. Atentie! Sucul de cartofi se va consuma imediat ce a fost stors.

Intaresc vederea

Studiile arata ca un consum regulat de cartofi dulci este benefic in caz de afectiuni ale vederii si pentru imbunatatirea vederii nocturne, deoarece acestia contin cantitati im portante de betacaroten.

Impotriva reumatismului

Avand un continut bogat de vitamine, calciu si alte minerale, con sumul de cartofi dulci este foarte indicat persoanelor care su fera de reumatism.

Impotriva calculilor renali

Fiind foarte bogati in magneziu, consumul de cartofi dulci contribuie la prevenirea aparitiei depunerilor de calciu in rinichi.

Impotriva stresului

Vitamina B6 este necesara pentru re innoirea celulara. Ea are actiune be nefica asupra sistemului nervos, te face sa te simti mai bine si sa invingi mai usor stresul.

Imbunatatesc digestia

Hidratii de carbon din cartofii dulci sunt usor digerabili si faciliteaza digestia, fapt pentru care sunt recomandat i persoanelor care nu pot digera alimente grele.

Trateaza bronsita

Datorita concentratiei mari de vitamina C, fier si alte elemente nutritive, cartofii dulci sunt recomandati in cazurile de bronsita, dar trateaza si artrita sau astmul.

Impotriva inflamatiilor

Cartofii dulci sunt foarte eficienti in diminuarea inflamatiilor, atat prin utilizare interna, cat si prin utilizare exter na. Cartofii cruzi dati pe razatoa re pot fi folositi sub forma de comprese pentru tratarea inflamatiilor ex terne sau a arsurilor.

Impotriva anemiei

Daca suferi de anemie cu deficiente de fier, cartoful dulce este una dintre legumele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Fierul de care vei beneficia in urma consumului de cartofi dulci, aproximativ 10% din cantitatea de care are nevoie organismul, va ajuta la echilibrarea nivelului hemoglobinei. Conditia este ca aceasta leguma sa fie consumata in mod regulat, de doua ori pe saptamana, impreuna cu alte alimente care re prezinta surse bogate de fier.

Impotriva cancerului

Cartofii dulci previn aparitia cancerului si au proprietati deosebite antiimbatranire. Antioxidantii din cartofii dulci lupta impotriva radicalilor liberi si ajuta organismul sa se mentina sanatos mai mult timp. Betacarotenul impreuna cu vitamina C sunt benefice chiar si pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, in special a cancerului de colon, intestine, rinichi si alte organe. Mai mult, 100 de grame de cartofi dulci consumati zilnic pot reduce considerabil riscul aparitiei cancerului de plamani, iar acest lucru este valabil si pentru fumatori, si pentru nefumatori.

Revista Felicia

Foto: deedeeskitchencreations.com

Recomandari