1. Branza topita sau branzeturile facute din lapte nepasteurizat. Acestea pot adaposti bacteria Listeria care duce de multe ori la avort sau nasteri premature, de aceea sunt de evitat branzeturile ca: brie, camembert, feta, branza albastra (blue cheese).
2. Carnea cruda (friptura putin patrunsa, burgeri, tartar), pate si sushi/sashimi deoarece pot fi infestate cu toxoplasma sau alte bacterii. Acestea dispar doar prin gatitul la temperaturi inalte.
3. Fresh de porocale sau alte fructe, unde se pot ascunde bacterii tip salmonella si E coli.
4. Sosuri si prajituri facute cu oua crude: dressing pentru salate, maioneza, tiramisu, chiar daca acestea sunt preparate in casa.
5. Peste cu mercur; cateva specii sunt cunoscute ca fiind excesiv contaminate cu metilmercur (peste spada, macrou, rechin). Acest metal poate incetini procesul de dezvoltare al fatului asa ca este de preferat sa alegeti somon, tuna sau peste de apa dulce.
6. Mezeluri si hotdog, care, chiar daca sunt tinute la frigider, pot dezvolta bacteria Listeria care "creste" si la temperaturi scazute.
7. Fructe si legume nespalate; vreau sa cred ca nu manaca nimeni fructe si legume nespalate, dar pentru femeile insarcinate acestea pot fi si mai periculoase, fiind incarcate de bacterii si pesticide. Cel mai bine este sa fie curatate complet de coaja.
8. Peste si fructe de mare afumate, care de asemenea este bine sa fie gatite pentru a distruge orice urma de bacterii.
9. Alcool; se stie ca alcoolul poate avea efecte serioase asupra fatului, iar specialistii sustin ca nu este bine sa se consume deloc in perioada de sarcina.
Citeste si danasota.com!
Foto: www.ilsi.org
GALERIE FOTO! Jean Paul Gaultier - un creator egocentric si extravagant... Emma Watson, regina ringului de dans la petrecerea Harry Potter...