- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Astfel, untul si margarina fac parte din alimentatia noastra de zi cu zi. Le folosim atat de des, incat gestul de a unge o tartina cu unt sau margarina a devenit un automatism. Si in bucatarie, atunci cand gatim diverse preparate, le folosim din plin. In functie de preferinte si gusturi, fiecare dintre noi pune in cosul de cumparaturi ceea ce stim ca ne place mai mult; unii prefera untul, altii merg direct spre rafturile cu margarine.
Raspunsul la intrebarea "unt sau margarina?" nu este foarte usor de dat. Ambele produse prezinta avantaje si dezavantaje. Ambele produse pot fi consumate, insa deopotriva ele pot pune in pericol atat sanatatea copiilor, cat si pe cea a adultilor. Detaliile de mai jos sunt menite sa vina in ajutorul unei alegeri corecte pentru fiecare dintre noi.
UNTUL are marele avantaj ca este o grasime naturala 100%. Untul se obtine prin extragerea grasimii din lapte si nu contine nici un fel de aditivi alimentari. Exista mai multe tipuri de unt de diverse concentratii: 65%, 80% sau 85% grasime. Mai nou, au aparut pe piata unturi ecologice, obtinute din lapte ecologic, de o calitate superioara. Un alt mare avantaj al untului consta in cantitatea mare de calciu pe care o contine. Insa pe langa toate avantajele, untul are si un mare dezavantaj: creste nivelul colesterolului.
Daca aveti copii mai plinuti sau supraponderali sau cu tendinta de ingrasare, evitati sa le dati o cantitate mare de unt. De asemenea, persoanele adulte cu un nivel ridicat al colesterolului este bine sa evite untul. El ajuta la depunerea ateroamelor de grasime pe vasele sanguine, blocandu-le o data cu varsta si facilitand producerea accidentelor cardiovasculare.
MARGARINA nimic din continutul ei nu are legatura cu ideea de natural. Contine numai grasimi hidrogenate si este obtinuta prin procedee 100% chimice de transformare a unor grasimi lichide in grasimi solide, ca sa ajunga sa fie vanduta in cutii sau pachete, asa cum o gasim noi pe rafturi. Consumul acestor grasimi hidrogenate creste incidenta aparitiei cancerului - au stabilit specialistii. Ca avantaje, margarinele sunt mai ieftine decat untul si, in plus, formulele noi sunt imbogatite cu Omega3 si vitamine si nu au deloc colesterol. In plus, sunt un produs de baza in alimentatia celor care tin postul ortodox.
In concluzie, untul este un produs natural, gustos, dar nerecomandat celor care au probleme cu colesterolul sau probleme de greutate. Margarina este un produs chimic, mai ieftin, fara colesterol, dar care, ca orice produs nenatural, este mai greu asimilabil de catre organism. Atunci cand trebuie sa alegem intre cele doua produse, este bine sa decidem in functie de organismul copilului nostru sau in functie de tipul propriului organism, daca luam produsul pentru noi insine.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: imageshack.us