Antena Căutare

Ce este Lăsatul Secului și cum se sărbătorește înainte de postul Crăciunului

În fiecare an, înainte de marile posturi, cum ar fi cel al Crăciunului și cel al Paștelui, se lasă sec.

lasatul secului
Ce este Lăsatul Secului și cum se sărbătorește înainte de postul Crăciunului | profimedia

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului este pe 14 noiembrie, înainte de începerea Postului Nașterii Domnului. Dacă se întâmplă ca această dată să cadă miercurea sau vinerea, se va lăsa sec cu o zi înainte. Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se sfârșește pe 24 decembrie.

Potrivit crestinortodox.ro, cuvântul sec din “lăsatul secului” se înțelege ca fiind sinonim cu uscat, de post sau fără grăsime. Cu toate acestea, clericii ne învață că accentul nu trebuie să fie pe mâncare, ci pe obiceiurile lumești care trebuie temperate.

Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar. Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul.

Tradiții și superstiții de Lăsatul Secului

De Lăsatul Secului, românii obișnuiesc să pregătească o masa aleasă, cu bucate ce nu vor putea fi consumate în timpul postului, precum carnea, lactatele și alcoolul. În timpul Postului Crăciunului, creștinii ortodocși au dezlegare la pește sâmbăta și duminica. Cu toate acestea, prima și ultima săptămână din acest post sunt cele mai aspre.

Din bătrâni se spune că de Lăsata Secului nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri gospodăria de rele. Legendele din străbuni spun că dacă dai ceva cu împrumut în această zi, se vor înmulți lupii. De asemenea, femeile pregătesc turte din mălai și dau de pomană. O altă superstiție este legată de vasele folosite în această zi de sărbătoare.

Gospodinele trebuie să le spele și să le așeze cu gura în jos pe masa în noaptea de dinaintea postului. Astfel, spiritele rele nu se vor mai ascunde și nu vor mai ispiti pe nimeni din casă, potrivit antena3.ro.

Postul Crăciunului 2020 începe pe 15 noiembrie. Cum se ține corect și ce e bine să faci până la Crăciun... PC Garage anunţă cel mai mare Black Friday de Gaming...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x