În primii ani de viață, copilul poate să refuze să își împartă jucăriile cu alți copii de la locurile de joacă. Mulți dintre părinți nu sunt de acord cu asta și chiar ajung să îi oblige pe cei mici să își pună obiectele preferate la comun. Descoperă în rândurile de mai jos ce efect poate avea acest lucru asupra copilului tău, de fapt.
Ce faci când copilul nu vrea să împartă jucăriile și ce se întâmplă dacă îl forțezi
Încă de la cele mai mici vârste, copiii sunt încurajați de către părinți sau bunici să socializeze, pentru a se juca și pentru a descoperi lumea. În parcuri și la locuri de joacă, cei mici aduc și jucăriile preferate. Totuși, de cele mai multe ori, acest lucru se poate transforma într-o situație tensionată.
Atunci când copilul nu vrea să împartă jucăriile cei ceilalți, primul instinct ar putea să fie acela de-a încerca să-l convingi pe cel mic să pună jucăriile la comun, ca să învețe empatia și ideea de dăruire. Totuși, în opinia doctorului Laura Markham, acest obicei este mai degrabă unul nociv.
Numeroase studii au scos la iveală faptul că anumite concepte precum împărțitul, dăruitul sau împrumutatul sunt mult prea complexe pentru a fi înțelese de copii în primii lor ani de viață. Aceștia nu au abilitățile necesare pentru a dezvolta și pentru a înțelege empatia, așa că în niciun caz nu se pot pune în pielea celuilalt copil care își dorește să se joace cu jucăriile altcuiva. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, când copilul nu vrea să împartă jucăriile cu cei din jur, acest fenomen este unul cât se poate de normal.
Copii jucându-se cu jucării
Mai mult decât atât, Dr. Laura Markham este de părere că, atunci când obligăm copiii să îmaprtă jucăriile, ei pot învăța lecțiile greșite și chiar pot ajunge să aibă crize și mai dese de furie.
Citește și: Ce a putut să găsească un bărbat în cutia cu jucării a copiilor. A apelat imediat la autorități
Dacă un copil plânge gălăgios și ceilalți sar să îi ofere ce vrea, atunci când cel mic ar putea înțelege faptul că dacă face și el scenă, atunci va primi lucrul dorit. Chiar dacă nu asta e lecția pe care doresc părinții să o transmită, lucrurile așa stau, arată cei de la mirror.co.uk.
În schimb, atunci când copilul nu vrea să împartă jucăriile cu cei din jur, specialistul recomandă să îi lăsăm pe cei mici să ia ei deciziile în acest sens și să aleagă cu cine se joc și ce jucării doresc să împartă cu cei din jur. În timp, cel mic va învăța despre răbdare și mai târziu va deveni adultul care poate face față mai bine situațiilor emoționale tensionate sau dificile.
În plus, părinții sunt încurajați să își lase copiii să decidă singuri și să nu îi mai oblige să facă lucruri din care se nasc, mai târziu, crize de furie, precum ideea de-a împărți jucăriile, de-a cere scuze contrar voinței sau de-a se juca într-un anumit loc sau cu anumite persoane.