Temperaturile ridicate din timpul verii ne imprima un comportament alimentar specific: consumam mai multa apa, sucuri, fructe si salate. Organismul are nevoie de o hidratare intensa pentru a fi activ.
Insa, in afara de aceste schimbari firesti legate de caldura si de nevoia de hidratare, multi dintre noi isi construiesc meniul zilnic fara prea mari diferente fata de zilele de iarna, toamna sau primavara. Unora nu le lipsesc nici vara de pe masa tocanitele cu multa grasime si sare, carnea de porc sau salatele cu maioneze.
Fara grasimi
Daca iarna putem manca friptura de porc, vara nu se mai aplica aceeasi regula. Grasimile pot duce la stari de lesin in zilele calduroase. In aceasta categorie intra si preparatele din carne grasa (ca de exemplu sarmalele, varza cu costita afumata), pizza sau mancarea de tip fast-food (in special hamburgerii).
Fara prajeli
Preparatele obtinute prin prajire nu sunt sanatoase nicicand pe parcursul anului, dar cu atat mai putin vara. Prajelile sunt foarte grele pentru stomac si ficat, iar toxinele care rezulta din procesul de prajire sunt mult mai greu de eliminat de catre un organism obosit de efortul acomodarii la caldura.
Fara maioneze si sosuri grele
Va plac preparatele cu maioneza sau salatele cu sosuri? Vara este obligatoriu sa luati o pauza. Maioneza are o compozitie greu digerabila si in plus este usor perisabila. Caldura faciliteaza degradarea sa rapida, de aceea in niciun caz nu o luati la picnicuri sau la alt gen de iesiri in aer liber fiindca riscati o toxiinfectie alimentara. Aceeasi regula se aplica si la sosurile mai sofisticate.
Fara deserturi grele
Stiu ca dulciurile sunt adorate de toata lumea. Ramanem vesnic copii cand e vorba de savarine, amandine sau tort cu ciocolata. Atentie insa, vara, aceste dulciuri sunt mai indigeste pentru organism.
Daca totusi aveti o pofta nestavilita de dulce, mare atentie de unde cumparati prajiturile cu crema. Nu le luati din locuri care nu va dau siguranta ca respecta normele de igiena sanitara. Frisca si cremele sunt usor perisabile, iar consumul lor duce la toxiinfectii alimentare grave.
Fara alcool
Vara, nu va stingeti setea cu bauturi alcoolice. Cele mai periculoase sunt bauturile fine, de tip whisky sau votca. Nici vinul si nici berea nu trebuie consumate pe canicula, deoarece consumul lor favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
citeste revista Felicia
foto: eatfamilystyles.com
Ce preparat alegi din meniul oferit de blogurile culinare romanesti?... Intalnire cu Delta si retetele ei de peste...