Ce poti sa faci daca pisica naparleste

Cine iubeste pisicile stie ca dezavantajul cel mai mare este legat de caderea parului. Daca in casa se mai afla si un copil, lucrurile chiar se complica. Exista insa mai multe solutii pentru a combate acest nejuns.

Probabil singurul dezavantaj in a avea o pisica in apartament il reprezinta parul lasat de felina peste tot prin casa. Daca e primavara sau toamna, e clar, pisica naparleste. Daca pierde mult par constant, indiferent de anotimp, e cazul sa-ti pui intrebari si sa mergi la medicul veterinar.

Acesta va putea sa-si dea seama daca problema e cauzata de un dezechilibru hormonal, o ciuperca, o alergie (odata cu aparitia primaverii pisicile pot manifesta diverse alergii), o boala infectioasa sau e pur si simplu o problema de alimentatie. Dupa ce veterinarul a gasit cauza, se va aplica tratamentul adecvat.

Periatul si baia, solutii la indemana

Cele mai probabile cauze ala cadreii parului sunt aproape intotdeauna bolile, alergiile pielii sau parazitii. In aceste conditii, trebuie sa-i acorzi o mai mare atentie si ingrijire felinei tale. Schimba-i hrana cu una de calitate superioara (daca e vorba de o problema de alimentatie) si urmeaza intocmai sfaturile medicului veterinar.

De asemenea, daca ai doar o felina, invat-o de mica sa stea la periat si sa accepte acest proces ca pe un ritual zilnic pe care trebuie sa-l faca pentru a se simti bine. Mangaie-o zilnic, vorbeste-i incet si foloseste o perie pentru a indeparta firele de par care stau sa cada.

Invat-o sa vina singura la periat. De exemplu, daca in fiecare seara ai obiceiul de a urmari un film stand pe fotoliu, invata pisica sa vina la tine si sa se aseze in brate. Intai momeste-o cu gustari, spunandu-i un cuvant-cheie, precum „Hai" sau „Sus", pe care sa-l asocieze cu ritualul de ingrijire si rasfat. Apoi mangaie-o usor si foloseste o perie moale pentru a o peria. Incetul cu incetul, pisica va adora aceste momente.

Pisica are nevoie si de baie

Contrar mitului ca pisicile nu au nevoie de baie pentru ca se spala singura, felinele de apartament trebuie sa intre in contact cu apa si samponul din cand in cand. In felul acesta, daca pisica e spalata chiar in perioada de naparlire, vei reusi sa tii sub control parul lasat prin casa. Periaza pisica inainte de a o imbaia, apoi vorbeste-i calm si spal-o fara sa o sperii. Este indicat sa lasi apa sa se adune in cada inainte ca sa aduci pisica in baie. Zgomotul robinetului poate teroriza felina care nu va coopera catusi de putin la imbaiere.

Citeste si revista Felicia!

Foto: palbes.com

Ultimele știri