- Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine azi, de la 20:30! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
CUM NE ALEGEM COVORUL
Colectiile existente iti dau posibilitatea sa gasesti cu usurinta un covor pentru orice stil sau decor doresti. Insa trebuie sa tinem cont de cateva elemente definitorii inainte de a achizitiona un covor. Daca vreti ca elementul central al camerei sa fie covorul in sine este recomandat sa alegeti unul cu medalion pe mijloc. In cazul in care doriti sa atribuiti acest rol unei alte piesa de mobilier sau decoratiuni, covorul ar trebui sa aiba modele repetitive.
Luati in considerare si modelul tapiteriei si al peretilor din camera: daca au un model prea incarcat alegeti un covor cu un motiv mai discret. Pentru tapiterii sau tapet uni, puteti opta pentru unul cu un model mai aglomerat. Alegeti insa un covor in culori coordonate cu decorul incaperii. Cel putin una dintre culorile lui trebuie sa fie in concordanta cu ceea ce se afla in incapere.
Luati cu dumneavoastra mostre de tapet, tapiterie sau un esantion de culoare din vopseaua peretilor atunci cand mergeti sa cumparati covorul. Tineti minte ca daca alegeti unul in culori deschise camera va parea mai spatioasa, in timp ce un covor in nuante mai inchise poate da un plus de confort atmosferei.
Un alt element important sunt texturile prezente intr-un ambient. Prezenta mai multor tipuri de fibre intr-un covor sau intr-o zona pot adauga farmec incaperii. Produsele din sisal sau iuta imblanzesc duritatea unei pardoseli de gresie sau parchet masiv. Nu va limitati la forme rectangulare. Un covor rotund sau oval adauga originalitate camerei.
Puteti folosi mai multe covoare intr-o camera, atata timp cat coordonati foarte bine modelele si culorile acestora. Daca folositi doua covoare de aceeasi dimensiune, veti obtine o impresie de divizare a zonei in doua arii. Optati mai bine pentru dimensiuni diferite. Majoritatea modelelor sunt disponibile in mai multe marimi.
COVOARE PENTRU ORICE INCAPERE
Fiecare incapere are propria destinatie si un stil unic in care este amenajata. De aceea, se recomanda alegerea covorului in functie de utilizarea pe care o dati incaperii in care urmeaza sa fie asezat. Pentru livinguri, sub masuta de cafea sunt recomandate dimensiuni de 120 cm x180 cm sau 140 cm x 200 cm.
Dimensiunea covorului depinde de marimea masutei de cafea si bineinteles de mobila din jurul ei. Covorul trebuie sa fie suficient de mare incat toate cele patru picioare ale masutei sa se afle pe suprafata. Lungimea lui ar trebui sa fie aproximativ aceeasi cu cea a mobilei din zona respectiva. Ca sa scoateti in evidenta mobila, lasati un spatiu liber intre ea si covor.
Pentru mesele mari, caracteristice zonelor de luat masa sunt recomandate covoare de 170 cm x 240 cm sau chiar de 200 cm x 300 cm. Picioarele scaunelor nu trebuie sa fie in afara covorului nici macar atunci cand oamenii sunt asezati la masa. Ca sa alegeti marimea potrivita, masurati masa si adaugati cel putin 100 cm la lungimea si latimea ei ca sa obtineti dimensiunea optima a covorului.
In dormitoare lasati de jur imprejurul covorului un spatiu liber. Daca acest lucru nu este posibil atunci incercati macar sa obtineti acest spatiu numai pe laterale, dar cu grija sa mentineti aceleasi dimensiuni in ambele parti. Pentru majoritatea dormitoarelor dimensiunea potrivita este de 200 x 300cm.
FIBRELE
La origini, covoarele erau tesute din lana sau bumbac. Astazi gasim o multitudine, realizate din fibre sintetice si cateva din fibre naturale. Alegerea ne este influentata de traficul la care este supusa tesatura, de modalitatea de intretinere si mai ales de cat suntem dispusi sa platim pentru covor.
In ceea ce priveste fibrele sintetice ar trebui sa stiti ca acrylul are o rezistenta ridicata la decolorare, la murdarie si la pete. Polipropilena rezista cel mai bine la murdarie, dat fiind faptul ca fibra de polipropilena respinge apa si nu se pateaza. Este totodata si cea mai ieftina optiune. Nailonul este versatil, durabil, usor de curatat, de intretinut si face bine fata traficului intens.
Din categoria fibrelor naturale lana este printre cele mai recomandate. Culoarea, durabilitatea, moliciunea si intretinerea usoara fac din lana cea mai buna fibra pentru covoare. De fapt, lana este standardul la care se raporteaza toate celelalte fibre. Bumbacul este mai moale decat lana, insa are o durata de viata mai scurta.
Covoarele din bumbac sunt disponibile in mai multe culori. Cea mai usoara dintre toate fibrele este iuta. Cand este expusa in lumina Soarelui, fibra se poate deschide sau inchide la culoare, insa daca este expusa la umiditate se distruge. Sisalul este cea mai puternica si durabila dintre fibrele naturale. Are calitati antistatice si rezista foarte bine la decolorare. Este perfecta pentru orice zona.
sursa: Jurnalul National
foto: fopple.com
4 solutii simple pentru un par degradat... Cum sa ai un somn linistit in 5 pasi...