- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Reclamele din timpul programelor TV influenteaza stilul de viata si alimentatia sanatoasa
Intr-un an, copiii vad zeci de mii de reclame care le influenteaza stilul de viata si alimentatia sanatoasa. Cei mici sunt bombardati zilnic cu mesaje despre produse "sanatoase", de la cereale si lactate la dulciuri si sucuri de fructe. Din pacate nu toate sunt atat de sanatoase pe cat ar trebui sa fie produsele adresate copiilor, insa cei mici n-au de unde sa stie acest lucru.
Pana la varsta de 8 ani ei nu inteleg ca reclama este facuta pentru a promova un produs. Iar cei sub 6 ani nici macar nu fac deosebirea dintre o reclama si un program tv, mai ales daca produsul este promovat de catre un personaj preferat din desenele animate. Cati dintre voi nu ati fost bombarbati cu "Vreau aia, ca zice la televizor ca e sanatos!" sau "Cumpara-mi X pentru ca are multe vitamine!"?! La fel se intampla si cu jucariile. Ce vor, aia cer! Daca in cazul jucarilor, sa le cumperi una-alta nu e chiar atat de grav, la produsele alimentare exista un risc foarte mare. Multe din produsele promovate au un continut ridicat de grasimi, zahar sau sare care contribuie din plin la amplificarea fenomenului obezitatii infantile, cu atat mai mult cu cat copilul duce si o viata sedentara, fara miscare si exercitii fizice.
Ce au parintii de facut? In primul rand sa le limiteze copiilor accesul la televizor sau sa schimbe canalul cand sunt reclame.
Chiar daca voi nu le cumparati produsele pe care le considerati necorespunzatoare pentru sanatatea lor, copiii au tehnicile lor de manipulare pe care le folosesc instinctiv si vor reusi cu siguranta sa convinga un alt membru al familiei (in speciali bunicii) sa le faca pe plac. Iar daca sunt mai mari isi vor cumpara singuri. Tocmai de aceea, de fiecare data cand vedeti o reclama trebuie sa discutati cu copilul despre ea. Sa-i explicati de ce nu ii este util respectivul produs. Chiar daca e mai mic, cand va creste va sti care este rolul reclamelor si nu va fi tentat sa cumpere un produs de care eventual nici nu are nevoie doar pentru ca a vazut reclama. N-ar fi rau nici sa incercati sa-i convingeti pe ceilalti membri ai familiei ca regulile privind alimentatia sanatoasa a copilului nu trebuie incalcate.
Cat de mult petrec copiii urmarind programele TV?
In mod normal, un copil mai mic de doi ani n-ar trebui sa stie ce e un televizor sau computer. Chiar daca esti tentat sa spui ca un anumit program TV este util, nu e deloc asa. Nu vei face decat sa-l deprinzi cu acest obicei de a se uita la televizor. Dupa varsta de doi ani, doua ore in fata televizorului sunt mai mult decat suficiente. Specialistii spun chiar ca o ora este de ajuns, iar programele TV urmarite nu trebuie sa contina nici un mesaj violent sau personaje ciudate. Nu va inchipuiti ca pe masura ce creste, se poate mari si numarul orelor petrecute in fata micului ecran sau la calculator. Dimpotriva! Cu cat copilul se ocupa mai mult de TV, cu atat mai putin timp va dedica miscarii, sportului, temelor, invatatului etc. Aceasta a fost teoria! Cum stam cu practica?
Potrivit ultimelor date furnizate de Nielsen Company, copiii cu varste cuprinse intre 2-5 ani stau aproximativ 33 de ore pe saptamana (aproape 5 ore pe zi) in fata micului ecran (fie ca se uita la programele TV, DVD-uri sau jocuri video). Intre 6-11 ani, se inregistreaza o diminuare a intervalului, insa nu e deloc incurajatoare - 28 de ore pe saptamana (adica 4 ore pe zi). Asa stand lucrurile, sunteti curiosi sa aflati cam cat timp petrec copiii de scoala citind? Ei bine, 25 de minute pe zi pentru o carte, 5 minute sau chiar mai putin pentru o revista, 3 minute pentru a citi un ziar.
Cum sa limitezi accesul la programele TV?
Ca orice obicei sanatos, si privitul, sau mai bine zis, "ne-privitul" la televizor se invata copiindu-i pe adulti. Deci, daca vreti ca cei mici sa stea departe de programele TV, voi, ca parinti, trebuie sa le dati un exemplu demn de urmat.
Iata si alte cateva sfaturi care sa va ajute in limitarea timpului petrecut de copiii vostri in fata televizorului!
- Nu-i puneti televizor sau calculator in camera. Dotati-i incaperea cu obiecte de divertisment fara ecran: carti, reviste, jocuri, puzzle-uri, sah, scrable etc.
- Cand mancati nu lasati televizorul pornit
- Nu lasati copiii sa-si faca temele cu televizorul pornit
- Obisnuiti-i cu ideea ca televizorul este un privilegiu care se castiga si nu un drept.
- Incercati regula "fara televizor in weekend". La sfarsit de saptamana ar fi indicat ca toti membrii familiei sa iasa afara, la joaca, sa faceti miscare in aer liber cu totii. Seara puteti juca un joc impreuna (monopoly, rummy, carti etc.).
- Uitati-va la televizor impreuna. In acest fel veti fi siguri ca detineti controlul asupra programelor TV pe care le urmaresc copiii. Iar daca, din intamplare, sunteti "martorii" unui comportament gresit sa le explicati copiilor ce este bun si ce nu. Sunt de ajutor intrebari precum "Crezi ca a fost bine ca acei tineri s-au luat la bataie? Ce crezi despre comportamentul acelor adolescenti de la petrecere? Tu ce-ai fi facut in locul lor?" etc. Daca, de exemplu, este prezentata o situatie de discriminare, puteti sa invatati copiii despre ce inseamna sa tratezi oamenii diferit, sa nu le acorzi tuturor respectul meritat etc.
- De fiecare data cand copilul va cere permisiunea sa se uite la televizor, incercati intai sa-l redirectionati catre o carte, o revista, un joc. Si chiar sa mergeti impreuna sa lecturati o carte sau sa va jucati.
Citeste si Cum afecteaza programele TV cresterea si dezvoltarea copilului tau (I)
Foto: flickr.com