Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Cum alegi jocul de puzzle în funcție de vârsta copilului

Puzzle-ul este o activitate potrivită pentru copii, un joc inteligent, care le oferă celor mici primele lecții despre răbdare și concentrare. Vârsta potrivită pentru ca un copil să înceapă să facă puzzle este de 18 luni.

Puzzle-ul este o activitate potrivită pentru copii, un joc inteligent, care le oferă celor mici primele lecții despre răbdare și concentrare. Vârsta potrivită pentru ca un copil să înceapă să facă puzzle este de 18 luni. Puzzle-ul presupune combinarea unei piese cu altă piesă. Pentru a face un puzzle, copilul trebuie să aibă abilitate manuală, atenție, o bună orientare în spațiu și spirit de observație. În primele luni de viață, copiii sunt prea mici pentru puzzle. De asemenea, există diverse modele de puzzle copii, potrivite pentru diferitele stagii de dezvoltare ale micuților. Este foarte important să îi cumperi copilului tău un puzzle potrivit vârstei lui. Pentru a ști cum să alegi cel mai potrivit puzzle, îți vom arăta cum să alegi jocul de puzzle în funcție de vârsta copilului.

Puzzle-uri pentru 18+ luni

De la vârsta de 18 luni, copilul poate începe să facă puzzle. Pentru această etapă de creștere, sunt potrivite puzzle-urile încastrate din lemn. Găsești acum în comerț diverse modele de puzzle din lemn, cu forme decupate – de exemplu, mașini, animale, personaje. Un astfel de puzzle este cel mai potrivit pentru copiii de minim 18 luni. În cazul unui astfel de puzzle, copilul trebuie să încastreze diferitele forme decupate pe planșa lor, în locația corespunzătoare fiecărei forme.

Puzzle-uri pentru copiii între 2-3 ani

Pe la vârsta de 2 ani, mulți copii pot deja să completeze destul de ușor un puzzle simplu sau unul clasic, cartonat, format din 2-3 piese. De la 2 ani și jumătate, poți alege pentru copilul tău puzzle-uri din cuburi și carton. La început, optează pentru puzzle-uri cu bucăți mari, care conțin aproximativ 9-10 piese. Pe măsură ce copilul începe să rezolve aceste puzzle-uri din ce în ce mai repede, poți crește progresiv dificultatea jocului, adică să îi oferi copilului un puzzle format din mai multe piese.

Copiii au tendința să se plictisească destul de repede și să renunțe ușor, în cazul în care nu reușesc să ducă o sarcină la bun sfârșit. Din acest motiv, trebuie să ai grijă ce puzzle alegi pentru micuțul tău. Optează pentru un puzzle care să îl atragă și pe care să îl poată rezolva într-un timp relativ scurt. În jurul vârstei de 3 ani, copiii pot deja rezolva jocuri de puzzle formate din aproximativ 20-30 de piese.

Puzzle-uri perfecte după 4 ani

După vârsta de 4 ani, majoritatea copiilor sunt pregătiți pentru puzzle-uri cu un grad mai ridicat de dificultate, acele puzzle-uri adevărate, formate din piese mici și multe. Începând cu această vârstă, copiii pot ajunge chiar să rezolve jocuri de puzzle formate din câteva sute de piese. Așadar, începând cu vârsta de 4 ani, îi poți oferi copilului tău și un puzzle mai avansat. Totuși, ține cont de modelul ales, astfel încât acesta să îi trezească interesul copilului.

Alege jocul de puzzle potrivit copilului tău

Unul dintre avantajele jocului de puzzle este că acesta îi oferă copilului un rezultat clar, din moment ce are în fața ochilor imaginea reconstituită, care îi arată că a terminat jocul. Copilul se bucură la gândul că a reușit și faptul că își vede rezultatul muncii îi oferă încredere în propriile forțe și îl ambiționează să încerce sarcini tot mai dificile.

Totuși, pentru a te asigura că micuțul tău poate rezolva un puzzle, este esențial să alegi jocul de puzzle potrivit vârstei copilului tău. În plus, produsele de pe piață îndeplinesc standardele de siguranță în funcție de vârstă. Acesta este încă un motiv pentru a alege întotdeauna jocul de puzzle corespunzător vârstei copilului tău. Așadar, poți alege un joc de puzzle din lemn, din 2-3 piese, pentru un copil de peste 18 luni, un joc din 9-10 piese pentru un copil de peste 2 ani, un puzzle din 20-30 de piese pentru un copil de 3 ani și un puzzle mai complex, de la câteva zeci până la câteva sute de piese, pentru un copil de peste 4 ani.

Recomandari