Antena Căutare

Cum alegi jucarii pentru copilul tau in functie de varsta?

Copilăria e o stare fără vârstă, încărcată de emoții pozitive. Reprezentată de bucurii, imaginație și curaj, este, fără doar și poate, cea mai frumoasă perioadă a vieții. Copilăria oferă joacă și voie bună cât cuprinde!

Copilăria e o stare fără vârstă, încărcată de emoții pozitive. Reprezentată de bucurii, imaginație și curaj, este, fără doar și poate, cea mai frumoasă perioadă a vieții. Copilăria oferă joacă și voie bună cât cuprinde!

Jucăriile oferă copiilor șansa de a descoperi lumea și îi ajută, în mare măsură, să se dezvolte armonios. Un copil care se joacă este un copil relaxat, fericit, dornic de cunoaștere, sociabil, plin de idei creative. Jocul începe încă din primele zile de viață, din stadiul de bebeluș și se poate prelungi à la longue. Totul depinde de starea de spirit. Jocul reprezintă ocazia perfectă prin care sunt scoase în evidență trăirile și experiențele.

Atunci când vrei să-i creezi copilului un cadru prielnic dezvoltării optime, trebuie să alegi jucăriile potrivite, ținând cont de vârsta lui. JadFlamande îți oferă o gamă variată de jucării pliabile pentru orice etapă din viața copilului tău.

0-12 LUNI:

Articolul continuă după reclamă

Copilul vine pe lume cu câteva abilități de bază, cele mai multe fiind reflexe arhaice, care-i asigură supraviețuirea încă din mediul intrauterin. Astfel, bebelușul recunoaște vocea părinților săi, mirosul mamei, are reflexe de supt și deglutiție.

În această primă etapă, părinții sunt cea mai importantă și interesantă jucărie, iar principalele activități se rezumă la mici grimase și jocuri faciale. De la două săptămâni, încep a imita mimica celor din jur.

Treptat, se instalează cheful și plăcerea pentru joacă. La șase luni, începe să își dea seama de legăturile dintre diferite obiecte, apasă singur butoanele care emit sunete, își alege singur obiectul cu care să se joace. Jucăriile care le atrag atenția sunt viu colorate, muzicale sau emit zgomote puternice.

Potrivite pentru această vârstă sunt cele cu sunete și lumini care îi va delecta fără măsură. Trebuie să fie ușor de manevrat, interactive și să nu conțină piese mici care pot fi inhalate.

12-24 LUNI:

Pe măsură ce cresc, jucăriile se diversifică. Vor prefera jucăriile cu funcții noi, adaptate noilor sale achiziții. Vor începe să meargă, să vorbească, astfel că vor dori obiecte noi menite să-i stimuleze.

Preferate vor fi cele care au corespondent și în lumea reală. Un bun exemplu sunt figurinele Papo la care ei vor asocia sunete noi. Vor ști cum arată animalele, dar și cum fac acestea. Interjecții precum ”ham”, ”miau”, ”chiț” le dezvoltă vocabularul. Figurinele sunt realizate cu mare grijă la detalii, din materiale de bună calitate, fiabile și ușor de ținut în mână.

La un an și jumătate devine curios, curajos, posesiv și gata să explodeze. Ideale pentru această perioadă sunt jocurile de construcții la care își pot impune răbdarea și creativitatea. Învățarea este continuă și se bazează pe efectele deciziilor sale, pe reacțiile pe care le dau reușitele sale în joc. Poate acorda o atenție mai mare cărticelelor și poate petrece ore bune doar la o singură jucărie.

2-4 ANI:

Este o etapă provocatoare atât pentru părinți cât și pentru copii. Este marcată de noi descoperiri atât ale personalității copilului, cât și ale modului în care acesta se reușește să interacționeze cu ceilalți. Se pun bazele abilităților cognitive, devenind perioada eternului răspuns negativ, dar și a întrebării repetate, obsesiv uneori, ”de ce?”.

Copilul capătă sentimente noi (furia, tristețea), autonomia și dorința de a face lucurile doar după bunul plac. Poate să își aleagă singur jucăriile după culorile preferate, dimensiuni, ori după personajele îndrăgite. De cele mai multe ori, băieții optează pentru mașini, fetele pentru păpuși. Foarte mult îi încântă și jocurile colective, puzzel-urile sau jocurile de rol. Devin sociabili, se joacă unii cu alții, dezvoltându-se astfel noi trăiri. Își fac prieteni, cu care interacționează foarte mult, vocabularul li se dezvoltă considerabil, chiar și în alte limbi.

Încep să fie tot mai mult atrași de cărți, descoperind astfel personaje preferate care devin pentru ei adevărate modele de urmat. Băieții doresc să fie eroi neînfricați, în timp ce fetele se visează prințese. Nu au încă bine delimitată imaginația de realitate, astfel că acestea se împletesc armonios la această vârstă.

4-6 ANI:

La acest segment, se rezumă la joacă. Creativitatea capătă noi proporții, jocurile devenind complexe și variate.

Doar ei își aleg jucăriile, tu poți doar să sugerezi anumite lucruri, însă decizia le aparține. Dacă în etapele precedente avea nevoie de atenția și implicarea ta în joc, noua perioadă începe ușor-ușor să te excludă. Ei îți creează prin joc lumi imaginare pe care doar ei știu cum sa le administreze. Sunt în continuare potrivite jocurile de construcții cărora le diversifică scenariile. De multe ori, în jocul zilnic aleg mai multe jucării diferite pe care le inserează într-o singură poveste. Figurinele, păpușile, mașinile ori plușurile se potrivesc perfect în castelele, casele, garajele ridicate bucată cu bucată.

Spiritul de echipă sporește, joaca în grupuri cu alți copii fiind preferată în această perioadă. Relaționează ușor, se exprimă foarte bine verbal, iar independența începe să capete contur. Prin joacă, pornind de la propriile emoții și sentimente, copilul își folosește reprezentările, gândirea, cuvintele și gesturile pentru a exprima stări, nevoi și dorințe. Este dispus să facă orice i se cere dacă cerința este împachetată în joc.

Fără îndoială, acum jocul copilului conține secvențe cu sens. Păpușa va primi de mâncare, după care se va culca, apoi se va trezi și va bea un ceai. Mașina este dusă la service, vulcanizare ori participă la curse la înalt rang. Le place competiția și se bucură de laurii câștigului atunci când e cazul.

Fiecare etapă din viața copilului este minunată. Sub ochii tăi crește și se dezvoltă un pui de om gata de a face față cu succes oricărei provocări. Indiferent de vârsta pe care o are, păstrează-i vie dorința de joacă. Cu toții știm încă să ne jucăm, doar că multora ne lipsește exercițiul și curajul de a o face!

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril... Ce trebuie să știe părinții despre cumpărare încălțăminte copii...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x