Cum influenteaza momentul conceperii riscul de autism la copii

Se pare ca exista o legatura directa intre anotimpul in care a fost conceput copilul si dezvoltarea autismului. Potrivit Mail Online, care citeaza un studiu de ultima ora al cercetatorilor de la Universitatea din California, copiii conceputi in luna decembrie prezinta un risc cu 8 la suta mai mare de a suferi de autism, decat cei conceputi in iulie.

Explicatia ar putea consta in factorii de mediu, precum expunerea la virusurile sezoniere si lipsa vitaminei D - sintetizata prin piele in prezenta soarelui.


Ousseny Zerbo, coordonatorul studiului, spune ca datele raman aceleasi chiar si dupa ce au fost luati in considerare factori precum educatia materna, rasa/etnia si anul conceperii copilului. Pentru acest studiu s-au luat in considerare doar 91% din nasterile din perioada mentionata mai sus, restul fiind excluse fie din cauza unor nereguli in datele de inregistrare, fie pentru caunii copii au murit pana sa implineasca sase ani, varstala care, in mod tipic, ar fi fost diagnosticat autismul.

In timpul studiului, au fost identificate aproximativ 19.000 de cazuri de autism. Studii anterioare care au asociat riscul de autism cu data conceperii au avut rezultate neclare.

Unele studii realizate in Israel, Suedia si Danemarca au stabilit un risc crescut de autism pentru copiii nascuti in martie. Alte studii efectuate in Canada, Japonia, SUA si Marea Britanie au identificat, de asemenea, un risc crescut de autism pentru copiii nascuti primavara. Insa toate aceste studii erau realizate la scara mica, pe cateva sute de cazuri, comparativ cu noul studiu realizat in California.

De asemenea, unii specialisti spun ca nu ar fi important momentul conceperii, ci expunerea in a treia luna de sarcina la diverse infectii sau deficiente nutritionale.

Cu toate acestea cercetatorii spun ca este nevoie de mai multe studii pentru a stabili cu exactitate daca momentul conceperii copilului contribuie la cresterea riscului de autism.

Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: campacademia.com

Ultimele știri